Μετά από 8 χρόνια ο Μπαράκ Ομπάμα αφήνει τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ, αποχαιρετώντας τους Αμερικανού2ς με μία επιστολή, στην οποία κάνει την ανασκόπηση των πεπραγμένων της θητείας του.

Ads

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την επιστολή του προέδρου μαζί με τις εκθέσεις κάθε υπουργείου σχετικά με τις προόδους που έχουν επιτευχθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ομπάμα.

«Καθώς ετοιμάζομαι να δώσω τη σκυτάλη και να κάνω το καθήκον μου ως πολίτης, μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι δημιουργήσαμε νέα θεμέλια για την Αμερική», γράφει σε αυτή ο Ομπάμα, ο οποίος υπήρξε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρώτη στον κατάλογο των επιτευγμάτων της προεδρίας του είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής ασφάλισης, Obamacare, που όπως δήλωσαν οι ρεπουμπλικάνοι του Ντόναλντ Τράμπ θα μπει πρώτη – πρώτη στο στόχαστρο τους, προς διάλυση.

Ads

Μεταξύ των βασικών επιτευγμάτων της διακυβέρνησής του αναφέρει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, τον περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τη σημαντική μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από το ξένο πετρέλαιο και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.