Ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, επειδή εκείνος εκφράστηκε με βαριά προσβλητικό τρόπο για το πρόσωπο του.

Ads

Όλα ξεκίνησαν χθες όταν ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γαι τα σχόλια που ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να κάνει, όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες, και ειδικά για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην εκστρατεία του εναντίον των ναρκωτικών. Ο Ντουτέρτε αναφέρθηκε τότε στον Αμερικανό ομόλογό του χρησιμοποιώντας την έκφραση «πουτάνας γιος».

Ο Ντουτέρτε εξελέγη στην προεδρία των Φιλιππίνων τον Μάιο, υποσχόμενος να πατάξει την εγκληματικότητα και να εξαλείψει τα ναρκωτικά και τις συμμορίες που τα διακινούν στη χώρα του. Από τότε τουλάχιστον 2.000 δολοφονίες ατόμων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά έχουν σημειωθεί στη χώρα.

«Θα σκοτωθούν πολλοί μέχρι κι ο τελευταίος διακινητής να μην είναι πια στον δρόμο. Μέχρι να σκοτωθεί κι ο τελευταίος λαθρέμπορος ναρκωτικών, θα συνεχίσουμε», είπε μάλιστα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, χαρακτηρίζοντας ως «χοντρή» την πρόθεση του Μπαράκ Ομπάμα να αναφερθεί στο θέμα.

Ads

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντουτέρτε προσβάλει με αυτόν τον τρόπο έναν ξένο ηγέτη. Ακριβώς την ίδια βρισιά χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον πάπα Φραγκίσκο, τον Μάιο. Την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε επίσης αναφερόμενος στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα του, τον Φίλιπ Γκόλντμπεργκ – συμπληρώνοντας κι ένα «ομοφυλόφιλος».

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί αντί του προέδρου των Φιλιππίνων με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε.