Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε με ψήφισμα του την επίθεση σε gay κλαμπ του Ορλάντο των ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 50 νεαροί άνθρωποι. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ads

Στο ψήφισμα των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρεται ότι τα θύματα του μακελειού στοχοθετήθηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ωστόσο για την κοινή δήλωση τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν η Ρωσία και η Αίγυπτος, που αμφισβήτησαν τη συγκεκριμένη διατύπωση.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ντέιβιντ Πρέσμαν επέκρινε χθες Δευτέρα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης τον Οργανισμό ότι δεν κάνει αρκετά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

Ads

«Αν είμαστε όλοι ενωμένοι στην αγανάκτησή μας για τη δολοφονία τόσων πολλών -και είμαστε- ας ενωθούμε επίσης σε ό,τι αφορά τον βασικό συλλογισμό ότι πρέπει να προστατεύεται η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως του ποιον αγαπούν και όχι μόνο στην καταδίκη των τρομοκρατών που τους σκοτώνουν», ανέφερε ο Πρέσμαν.

Η ομοφυλοφιλία είναι σήμερα έγκλημα σε 74 χώρες σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων προκαλεί συχνά σφοδρές συγκρούσεις στον ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση στο Ορλάντο την Κυριακή, τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων αλλά αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από αφρικανικές, αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, καθώς και από τη Ρωσία. Το 2014, ο Μπαν είχε ανακοινώσει ότι ο Οργανισμός θα αναγνωρίσει όλους τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου στις τάξεις του προσωπικού του και θα τους χορηγεί τα επιδόματα που δικαιούνται εάν είναι έγγαμοι.

Η Ρωσία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να ακυρώσει αυτήν την κίνηση πέρυσι, με την υποστήριξη 43 χωρών, περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, της Κίνας, του Ιράν, της Ινδίας, της Αιγύπτου, του Πακιστάν και της Συρίας.