Ειδικοί του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών, ενδέχεται να οδηγήσει σε βασανιστήρια των αιτούντων άσυλο που θα στέλνονται πίσω στη χώρα τους. Επισημαίνουν επίσης ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ads

Σε ανακοίνωσή τους οι ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση Τραμπ να προστατεύσει τους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις και να τηρήσει την αρχή να μην γίνονται διακρίσεις βάσει της φυλής, της εθνικότητας και της θρησκείας.

Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να απελαύνουν πρόσφυγες πίσω στις πατρίδες τους, μια πρακτική που είναι γνωστή ως επαναπροώθηση, τόνισαν.

«Εξαιτίας της νέας μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται, χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως η σωστή εξέταση της μεμονωμένης περίπτωσής τους και χωρίς να ακολουθηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες για την παροχή ασύλου, να σταλούν σε μέρη στα οποία κινδυνεύουν να υποβληθούν σε βασανιστήρια και σε άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή μειωτική αντιμετώπιση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζουν συγκεκριμένα.

Ads