Εν μέσω ενός νέου κύματος βίας και καταστολής εναντίον ομοφυλοφίλων σε πολλές χώρες, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ξεκίνησε από την Παρασκευή την πρώτη παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση της ανεκτικότητας και της μεγαλύτερης ισότητας για τις λεσβίες, τους gay, τους τρανσέξουαλ και τους αμφιφυλόφιλους, με την ονομασίαFree & Equal.

Ads

Με την εκστρατεία Free & Equal (ελεύθεροι και ίσοι), ο ΟΗΕ επιχειρεί αλλάξει τον τρόπο σκέψης του κοινού σε όλο τον κόσμο για ένα θέμα που έχει διχάσει ακόμα και τα ίδια τα μέλη του Οργανισμού.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, σε συνέντευξη Τύπου, το Free & Equal εστιάζει τόσο στην ανάγκη για νομικές μεταρρυθμίσεις όσο και στη δημόσια εκπαίδευση, για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και τρανσφοβίας.

image
*Πατήστε πάνω στην εικόνα

Ads

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν χαιρέτισε τη νέα αυτή εκστρατεία. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και μπορούμε να αλλάξουμε τη στάση μας προς το καλύτερο». «Ο γενικός γραμματέας έχει επανειλημμένα ζητήσει από ηγέτες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη βία κατά των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤ, μελών της ανθρώπινης οικογένειάς μας», είπε ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι ο γενικός γραμματέας έχει δεσμευθεί προσωπικά στην υπεράσπιση αυτού του σκοπού.

«Η αλλαγή νοοτροπίας δεν είναι ποτέ εύκολη… Ξεκινά συχνά με δύσκολες συνομιλίες», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay. «Και αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε με αυτή την εκστρατεία. Το Free & Equal θα εμπνεύσει εκατομμύρια συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και θα διασχίσει όλα τα ιδεολογικά φάσματα».

image

Η επιλογή του Κέιπ Τάουν για τη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωνε την έναρξη της εκστρατείας, έγινε για πολλούς λόγους. Είναι η πατρίδα της Navi Pillay καθώς και ένα μεγάλο κράτος σε μια ήπειρο όπου οι διακρίσεις και η βία εναντίον ΛΟΑΤ είναι ευρέως διαδεδομένη. Η Νότια Αφρική, αντιθέτως, δεν ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία και επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων. Ωστόσο, η χώρα μαστίζεται από εκτεταμένη βία εναντίον ομοφυλοφίλων, όπως συχνούς βιασμούς λεσβιών γυναικών.

image

Πάντως, η νέα αυτή εκστρατεία ευαισθητοποίησης θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, αντικατοπτρίζοντας τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι gays σε πολλά κράτη. Στη Ρωσία, για παράδειγμα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε πρόσφατα έναν νόμο ο οποίος θα επιβάλει βαριά πρόστιμα για τη διεξαγωγή φεστιβάλ gay υπερηφάνειας ή για όσους παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ομοφυλοφιλική κοινότητα σε ανήλικους.

«Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπόσχεται έναν κόσμο στον οποίο όλοι είναι γεννημένοι ελεύθεροι και ίσοι ως προς την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς κανείς να αφήνεται απέξω», τόνισε η Pillay. «Παρόλ’ αυτά παραμένει ακόμη μια κούφια υπόσχεση για πολλά εκατομμύρια ΛΟΑΤ ανθρώπων που αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν τη βία, το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις σε καθημερινή βάση», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τουλάχιστον 76 χώρες ακόμη ποινικοποιούν τις συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις ενώ οι διακρίσεις απέναντι σε λεσβίες, gay, διεμφυλικούς και αμφιφυλόφιλους είναι διαδεδομένη σε πολλά άλλα κράτη.

Πηγές: 
-Free & Equal (www.unfe.org)
-UN News Center
-The Associated Press