Τον ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει η έκθεση κόλαφος της αμερικανικής Γερουσίας για τα βασανιστήρια της CIA κατά τις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία, φέρνοντας στο φως μία σειρά σκανδάλων που εμπεριέχονται στις ούτως ή άλλως σκανδαλώδεις διαπιστώσεις της. Στην αποκάλυψη ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ήταν πλήρως ενημερωμένος για τα βασανιστήρια προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του, Ντικ Τσένι, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρακτικών της CIA. Της CIA που δεν έκανε μόνη της το φρικτό έργο της, αλλά παρέα με ιδιώτες βασανιστές…

Ads

Πλήρως ενημερωμένος για το τι διαδραματιζόταν στα κολαστήρια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ την περίοδο που ακολούθησε την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν o τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, παρά το ότι δήλωνε άγνοια. Τον Μπους «κάρφωσε» ο στενός συνεργάτης του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ντικ Τσένι, ο οποίος αποκάλυψε ότι η CIA έκανε αυτό που η κυβέρνηση ήθελε να κάνει.

Μιλώντας στο Fox News και κληθείς να σχολιάσει το ρόλο της αμερικανικής κυβέρνησης στις διαδικασίες που η CIA ακολουθούσε, ο Ντικ Τσένι αποσαφήνισε το τι συνέβαινε λέγοντας πως «η ιδέα που προσπαθεί να περάσει η επιτροπή ότι η CIA λειτουργούσε ανεξέλεγκτα και ότι δεν μας είχαν ενημερώσει, ότι ο πρόεδρος δεν είχε ενημερωθεί- είναι ξεκάθαρο ψέμα». Ο πρόεδρος Μπους «γνώριζε τις τεχνικές. Δεν υπήρξε προσπάθεια από πλευράς μου να του τις αποκρύψω» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίληψη της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη αναφερόταν ότι ο Μπους δεν είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης. «Εμενε στο σκοτάδι», αναφέρει χαρακτηριστικό απόσπασμα, ενώ η έκθεση καταλήγει ότι ο πρώην πρόεδρος ένιωσε… «άβολα» όταν ενημερώθηκε όλη την αλήθεια.

Ads

Σχολιάζοντας την έκθεση της ειδικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για το θέμα, που θέτει προ των ευθυνών της τη διακυβέρνηση Μπους, ο άλλοτε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι δεν την έχει διαβάσει ολόκληρη, έκανε όμως λόγο για μία έκθεση «γεμάτη σφάλματα» και «πολύ κακή δουλειά». Είναι μια έκθεση «γεμάτη σκατά» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Και ιδιωτικές εταιρείες βασανιστηρίων

Ένα δεύτερο σκάνδαλο μέσα στο υπάρχον σκάνδαλο έφερε στο φως η επίμαχη έκθεση, σύμφωνα με την οποία η CIA όχι μόνο ανέκρινε τους ύποπτους για τρομοκρατία βασανίζοντας τους, αλλά ανέθετε και σε ιδιωτική εταιρεία να κάνει το κτηνώδες έργο της.

Από τα στοιχεία που έχουν προκύψει η CIA είχε συνάψει συμβόλαιο συνολικού ύψους 180 εκατ. δολαρίων με ιδιωτική εταιρεία, η οποία είχε συμβουλευτικό ρόλο αλλά και εκτελεστικό στα βασανιστήρια. Το συμβόλαιο δεν ολοκληρώθηκε στο σύνολο του, όμως η αμερικανική κυβέρνηση αποδεικνύεται να έχει μεταφέρει το αστρονομικό ποσό των 81 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία των ιδιωτικών βασανιστών.

Πρόκειται για μία επιχείρηση που είχαν ιδρύσει δύο ψυχολόγοι επικεφαλής της σκληρής εκπαίδευσης Αμερικανών πιλότων ώστε να αντέχουν τις σκληρές ανακρίσεις, οι οποίοι εισηγήθηκαν 12 τεχνικές στους επικεφαλής της CIA, για τον εξαναγκασμό των υπόπτων να ομολογήσουν. Ανάμεσα στις προτάσεις τους ήταν ο εικονικός πνιγμός και η στέρηση ύπνου που έχουν χαρακτηριστεί βασανιστήρια, ενώ φέρονται να είχαν προτείνει ακόμα και τις αποτρόπαιες μεθόδους της ανάκρισης με τη χρήση εντόμων αλλά και τον εικονικό ενταφιασμό.

Ο ρόλος της εταιρείας δεν περιοριζόταν στη συμβουλευτική, αφού σύμφωνα με την έρευνα παρείχε ανακριτές, ψυχολόγους και προσωπικό ασφαλείας στα κρατητήρια της CIA.