Στη Χιροσίμα βρέθηκε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους «νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Πρόκειται για τον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο που βρίσκεται στο σημείο που έπεσε η ατομική βόμβα και η επίσκεψη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ. 

Ads

«Ήρθαμε για να αναλογιστούμε την τρομοκρατική δύναμη που εξαπολύθηκε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ήρθαμε για να θρηνήσουμε τους νεκρούς» είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του.

«Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους παρίσταντο επιζήσαντες των επιθέσεων με πυρηνικά όπλα. «Στεκόμαστε εδώ, στο μέσο της πόλης και προσπαθούμε να αναγκάσουμε τον εαυτό μας να φανταστεί τη στιγμή που έπεσε η βόμβα… ακούμε ένα βουβό κλάμα», πρόσθεσε. 

 
O Ομπάμα, σπάζοντας το ταμπού δεκαετιών για την Ουάσινγκτον, άφησε στεφάνι στο μνημείο και υπογράμμισε στην ομιλία του την ανάγκη για έναν κόσμο που δεν θα χρειάζονται πλέον πυρηνικά όπλα. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε στον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου διεθνώς. 

«Θυμούμαστε όλους τους αθώους που σκοτώθηκαν σε εκείνον τον τρομερό πόλεμο, έχουμε κοινή ευθύνη για κοιτάξουμε κατάματα την Ιστορία» υπογράμμισε. «Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε αλλιώς ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοιος πόνος» τόνισε.

Ads

Μετά την ομιλία του, ο Ομπάμα συνοδευόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό  Σίνζο Άμπε, συνομίλησε με γηραιούς επιζώντες της 6ης Αυγούστου 1945.

Ο Λευκός Οίκος είχε εξαρχής δείξει πως ο Ομπάμα δεν επρόκειτο να ζητήσει συγγνώμη για τη βόμβα στη Χιροσίμα. Εξάλλου στις ΗΠΑ υπήρξαν και αντιδράσεις ενάντια στην απόφαση του Ομπάμα να κάνει αυτή την επίσκεψη.

Ωστόσο, εκείνος έμεινε στην απόφασή του με τον Λευκό Οίκο να υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη δεν θα αμφισβητήσει τις αποφάσεις του 1945 για τα δυο πλήγματα. 

Στην Ιαπωνία πάντως υπήρξαν και διαδηλώσεις με τους πολίτες να απαιτούν τη συγγνώμη και αποζημιώσεις από τις ΗΠΑ για τις δυο ατομικές βόμβες και τη φρίκη που σκόρπισαν. 

image

image

image