Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του Μπέρνι Σάντερς στη μάχη της Σούπερ Τρίτης. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα, ηγείται μέχρι στιγμής σε οκτώ Πολιτείες, έναντι έξι του αντιπάλου του, από τις 14 συνολικά Πολιτείες και μια εξωχώρια κτήση, την Αμερικανική Σαμόα, που ψήφισαν ταυτόχρονα την Τρίτη για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ads

Ο Μπάιντεν προηγείται σε Μασαχουσέτη, Καρολίνα, Βιρτζίνια, Αλαμπάμα, Τενεσί, Αρκάνσας, Οκλαχόμα και Μινεσότα, ενώ ο Σάντερς σε Καλιφόρνια, Νέο Χάμσάιρ, Βερμόντ, Κολοράντο, Γιούτα και Νεβάδα.

«Αυτή είναι η δική σας προεκλογική εκστρατεία. Πριν λίγες ημέρες, ο Τύπος είπε πως η καμπάνια μας είναι νεκρή. Κι έπειτα ήρθε η Νότια Καρολίνα. Και τότε είχαν κάτι να πουν γι’ αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν ενώπιον ενός ενθουσιώδους κοινού στο Λος Άντζελες, με την ομιλία του να διακόπτεται προσωρινά από ακτιβιστές κατά της παραγωγής γαλακτοκομικών.

Ο Μπέρνι Σάντερς, αν και δεν κατέγραψε και στην κάλπη τις επιδόσεις που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο κέρδισε το «πετράδι του στέμματος» των προκριματικών, την Καλιφόρνια, η οποία δίνει τον μεγαλύτερο αριθμό αντιπροσώπων για το συνέδριο του Ιουλίου (415). Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ κέρδισε επίσης στην πολιτεία του, αλλά και στο Κολοράντο.

Ads

Μιλώντας σε οπαδούς του στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, ο Σάντερς θυμήθηκε ότι και πριν 31 χρόνια, όταν είχε εκλεγεί δήμαρχος της πόλης, κάποιοι του έλεγαν ότι ήταν αδύνατο, όπως του το λένε και τώρα. «Απόψε σας λέω με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα πάρουμε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Και θα νικήσουμε εναντίον του πιο επικίνδυνου προέδρου στην ιστορία αυτής της χώρας», τόνισε.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος μόλις εισήλθε στη μάχη των προκριματικών, πήρε την πρωτιά μόνο στην Αμερικανική Σαμόα, παραδόξως στη μοναδική περιοχή της «Σούπερ Τρίτης» την οποία δεν επισκέφθηκε. Στο στρατόπεδο του δισεκατομμυριούχου πρώην δημάρχου επικρατεί προβληματισμός και τηρείται στάση αναμονής, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για οτιδήποτε πέραν αισιοδοξίας.

Οι γυναίκες υποψήφιοι Ελίζαμπεθ Ουόρεν και Τούλσι Γκάμπαρντ δεν έχουν κάποια αξιοσημείωτη επίδοση μέχρι στιγμής, ωστόσο κανένα εκ των δύο στρατοπέδων δεν μιλά για απόσυρση από τα προκριματικά. Η δε Ουόρεν, η οποία ηττήθηκε στη Μασαχουσέτη, την πολιτεία στην οποία εκλέγεται, μίλησε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν – το οποίο ψηφίζει την επόμενη εβδομάδα – κάνοντας σαφές ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται.

Όσον αφορά στους Ρεπουμπλικανούς, καμία έκπληξη, ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί άνετα στις προκριματικές του κόμματός του, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά.

Η σημασία της Σούπερ Τρίτης για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα

Η Σούπερ Τρίτη αφορά στην εσωκομματική ψηφοφορία σε 14 Πολιτείες των ΗΠΑ (Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μέιν, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Βερμόντ και Βιρτζίνια) και μια εξωχώρια κτήση, την Αμερικανική Σαμόα. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν πολλές Πολιτείες, απογοητευμένες από την έλλειψη επιρροής τους στη διαδικασία του χρίσματος, ενώθηκαν σε μια εκλογική μέρα στις 13 Μαρτίου 1984, ώστε να ενισχύσουν την πολιτική σημασία τους. Ήταν η εφημερίδα New York Times που χαρακτήρισε εκείνη τη μέρα ως «Σούπερ Τρίτη» εξαιτίας της μεγάλης, ενιαίας συγκομιδής αντιπροσώπων που θα εξέλεγε για τα συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.

Η Σούπερ Τρίτη είναι η δεύτερη πιο σημαντική ημέρα για το πολιτικό ημερολόγιο των ΗΠΑ, μετά από την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου, οπότε αποφασίζεται η ίδια η προεδρία της χώρας.

Περίπου 1.357 θέσεις αντιπροσώπων διακυβεύονται εκείνη τη μέρα, δηλαδή, περισσότερο από το 1/3 όλων των θέσεων αντιπροσώπων που εκκρεμούν και όχι μακριά από τους 1.991 αντιπροσώπους που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν το χρίσμα από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στο συνέδριο.