Δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, με το αποτέλεσμα ακόμη αβέβαιο, η αγωνία κορυφώνεται στις ελάχιστες Πολιτείες που θα μπορούσαν να δώσουν, ακόμη και σήμερα, τη νίκη στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, την ώρα που το επιτελείο του Τραμπ έχει ξεκινήσει δικαστικές μάχες, με τη στήριξη, σε ορισμένες περιπτώσεις, των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του, κάποιοι εκ των οποίων εμφανίστηκαν ακόμη και με όπλα

Ads

Μέχρι σήμερα το πρωί ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 253 ή 264 μεγάλους εκλέκτορες, αναλόγως του αν συμπεριληφθεί και η Αριζόνα στις Πολιτείες τις οποίες έχει ήδη κερδίσει. Δύο μεγάλα αμερικανικά μέσα, το Fox και το Associated Press τον θεωρούν ήδη νικητή εκεί, ωστόσο τα υπόλοιπα εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο, γιατί τις τελευταίες ώρες ο Τραμπ κλείνει την ψαλίδα και απομένουν ακόμη να καταμετρηθούν χιλιάδες ψηφοδέλτια. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάιντεν χρειάζεται 6 ή 17 μεγάλους εκλέκτορες για να φτάσει στον «μαγικό αριθμό» των 270 και θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει στη Νεβάδα (6), την Τζόρτζια (16) ή την Πενσιλβάνια (20), ακόμη και σήμερα.

Οι δικηγόροι του Τραμπ προς το παρόν προσφεύγουν στις δικαστικές αρχές των Πολιτειών με διάφορα αιτήματα, ανάλογα με την περίπτωση: για παράδειγμα, στο Ουισκόνσιν ζητούν να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν αβάσιμες αυτές τις προσφυγές, όμως ανάλογα με την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστές, η οριστικοποίηση του αποτελέσματος μπορεί να καθυστερήσει για πολλές ημέρες ή και εβδομάδες.

Η σύγχυση και η αδυναμία της χώρας να ολοκληρώσει γρήγορα την εκλογική διαδικασία ανησυχούν όλον τον κόσμο αλλά και διασκεδάζουν ιδιαίτερα τους αντιπάλους των ΗΠΑ. «Τι θέαμα!» είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν. Η Ρωσία, που κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης, χαρακτήρισε «αρχαϊκό» το αμερικανικό πολιτικό σύστημα με τα «προφανή κενά». Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, της χώρας απ’ όπου κατάγεται η πρώτη κυρία Μελάνια, έσπευσε να συγχαρεί τον Τραμπ.

Ads

Το θρίλερ, οι αποτυχημένες δημοσκοπήσεις και ο… Τραμπ

Σε κάθε περίπτωση και κόντρα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω «πιάστηκαν» πάλι «αδιάβαστες» προβλέποντας ευρεία νίκη του Τζό Μπάιντεν, η εκλογική μάχη για την αμερικανική προεδρία εξακολουθεί να διατηρεί όλα τα στοιχεία ενός εκλογικού θρίλερ. Η εικόνα μιας βαθιά διχασμένης Αμερικής φανερώνεται και στις εκλογές για τις 100 έδρες στη Γερουσία, όπου Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί είναι ισόπαλοι(48 έναντι 48). Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το δεύτερο σώμα του Κογκρέσου, οι Δημοκρατικοί διατηρούν την άνετη πλειοψηφία τους(208 βουλευτές έναντι 190).

Ο Τραμπ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του,  όχι μόνο διότι έσπευσε να αυτο-ανακηρυχθεί «νικητής», κατά τις πρώτες δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, αλλά έκανε λόγο και για «νοθεία», φοβούμενος προφανώς ανατροπή από τις επιστολικές ψήφους, και ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι Δημοκρατιοί απάντησαν άμεσα ότι είναι έτοιμοι και για νομική μάχη, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Τραμπ «πρωτοφανείς» και «σκανδαλώδεις», ενώ ο Μπάιντεν επέλεξε μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση στην πρώτη ομιλία του, περιοριζόμενος, αν και προηγείται, να δηλώσει πως «είμαστε σε καλό δρόμο».

Το οριακό αποτέλεσμα σε κρίσιμες πολιτείες προμηνύει πως η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ θα συνεχιστεί  πιθανότατα στις δικαστικές αίθουσες.  Ο «τορπιλισμός» της εκλογικής διαδικασίας λαμβάνει χώρα ενώ η καταμέτρηση των ψήφων στις βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα στις «πολιτείες κλειδιά» (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα) μετέτρεψαν την ανάδειξη του νέου Αμερκανού προέδρου σε ένα ντέρμπι για γερά νεύρα. Πάντως η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων έχει αλλάξει τα δεδομένα υπέρ του Μπάιντεν.

Η συμμετοχή αναμένεται να κινηθεί σε ιστορικά επίπεδα, σε μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές μάχες. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν δι αλληλογραφίας τις τελευταίες εβδομάδες, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το 73% όσων ψήφισαν το 2016.

Υπενθυμίζεται πως ο νικητής δεν προκύπτει από τον συνολικό αριθμό των ψήφων, αλλά από το εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες από τους συνολικά 538 μεγάλους εκλέκτορες του συνόλου των πολιτειών. Κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό εκλεκτόρων και όποιος κερδίζει παίρνει όλους τους εκλέκτορές της. Η λογική δηλαδή είναι «the winner takes it all» και οι πολίτες μέσω της ψήφου τους δίνουν εντολή στους εκλέκτορες, που συγκροτούν το «Κολέγιο των Εκλεκτόρων» να ψηφίσουν τον Πρόεδρο που ψήφισε η πολιτεία τους.
 
Οι κρίσιμες Πολιτείες

Στην Αριζόνα (11 μεγάλοι εκλέκτορες) ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50,5%, έναντι 48,1% του Τραμπ, διαφορά μόλις 68.000 ψήφων, με καταμετρημένο το 86% των ψήφων. Το δίκτυο Fox και το πρακτορείο Associated Press δίνουν ήδη νικητή των Μπάιντεν, όμως άλλα μμε περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η καταμέτρηση που, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Στην Τζόρτζια (16 μεγάλοι εκλέκτορες), μια Πολιτεία που κατά παράδοση ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ προηγείται από το βράδυ της Τρίτης, αλλά ο Μπάιντεν έχει μειώσει τη διαφορά στις 18.500 ψήφους (ποσοστά 49,6% έναντι 49,6%). Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αργότερα σήμερα και ανακοίνωσαν ότι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Στη Νεβάδα (6 μεγάλοι εκλέκτορες) έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων. Ο Μπάιντεν προηγείται με 49,3% έναντι 48,7%, δηλαδή διαφορά μικρότερη των 8.000 ψήφων.

Στην Πενσιλβάνια (20 μεγάλοι εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 50,4% έναντι 48,3%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Απομένουν να καταμετρηθούν περίπου 700.000 ψήφοι ακόμη, όλες τους επιστολικές. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Στη Βόρεια Καρολίνα (15 μεγάλοι εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ έχει προβάδισμα 77.000 ψήφων (ποσοστό 50,1% έναντι 48,7% του Μπάιντεν). Όμως στην Πολιτεία αυτή γίνονται δεκτές και οι επιστολικές ψήφοι που έχουν ταχυδρομηθεί το αργότερο μέχρι την ημέρα των εκλογών (3 Νοεμβρίου), εφόσον φτάσουν στα χέρια των αρχών μέσα σε διάστημα 9 ημερών.

Ο εκλογικός χάρτης

Διαβάστε επίσης: