Σε υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από «Baa1» σε «Baa2» προχώρησε ο διεθνής επενδυτικός οίκος Moody’s. Αιτία σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο οι οικονομικές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
    
Μια νέα μελλοντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας είναι μάλιστα πιθανή, καθώς η προοπτική παραμένει αρνητική, πράγμα που σημαίνει ότι τα ρωσικά χρεόγραφα θεωρούνται κερδοσκοπικά και φέρουν σημαντικό κίνδυνο.

Ads

Ο  διεθνής οίκος που είχε υποβαθμίσει σε «Baa1» τη ρωσική οικονομία τον περασμένο Ιούνιο παραθέτει στο σκεπτικό της απόφασης την μέτρια ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση, σε συνδυασμό με την επέκταση της ουκρανικής κρίσης και των διεθνών κυρώσεων και κάνει λόγο για σταδιακή αλλά σταθερή διάβρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, λόγω της φυγής κεφαλαίων και της μειωμένης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τους Ρώσους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επενδυτικού οίκου, «ακόμη και πριν από την κρίση στην Ουκρανία, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης στη Ρωσία μειώθηκε κυρίως λόγω των ελλείψεων σε υποδομές την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων καθώς και την ισχυρή εξάρτηση από την ενέργεια».