Ο πόλεμος και η αναγκαστική φυγή από την θαπλωρή της οικογενειακής εστίας επιδρά βάναυσα στον ψυχισμό του ανθρώπου, ειδικά εάν πρόκειται για μικρά παιδιά. Έτσι, ο Lee Chul Soo, ένας Κορεάτης δάσκαλος στον καταυλισμό προσφύγων της Ζαατάρι στην Ιορδανία, πήρε την πρωτοβουλία να διδάξει στα παιδιά και ένα ακόμη μάθημα… αυτό του ταε κβον ντο. 

Ads

Περισσότεροι από 80.000 Σύριοι πρόσφυγες ζουν στον καταυλισμό της Ζαατάρι, στοιχείο που την καθιστά την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ιορδανίας. Εκεί το 2013, ο Κορεάτης δάσκαλος ίδρυσε την ακαδημία του. Ο σκοπός του δεν είναι να μάθει στα παιδιά να γίνουν πολεμιστές. Αντιθέτως, και επειδή η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη στοχεύει στην αυτοάμυνα, ο Lee Chul Soo θέλει να εμψυχώσει τους μικρούς πρόσφυγες. «Να γίνουν και πάλι συγκροτημένοι ψυχικά, να έχουν αυτοεκτίμηση και να είναι πειθαρχημένοι», δηλώνει στον Guardian ο Κορεάτης και προσθέτει: «Θέλουμε να τους δούμε να εξελίσσονται στις ηγετικές φιγούρες της μελλοντικής μεταπολεμικής Συρίας». 

image

image

Ads

Τα μαθήματα γίνονται σε ένα υπόστεγο στις παρυφές του καταυλισμού, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο. Όσοι μαθητές μένουν μακριά μετακινούνται με ειδικό αυτοκίνητο, της ΜΚΟ στην οποία εργάζεται ο Lee Chul Soo. Τα προσφυγόπουλα αρχικά διδάασκονται έλεος και αυτοέλεγχο, ενώ το μάθημα ξεκινά με μια υπόκλιση σε ένδειξη σεβασμού. Στη συνέχεια, όλες οι ασκήσεις είναι στοχευμένες προς την πνευματική ανασυγκρότηση των παιδιών και «σε καμία περίπτωση εναντίον άλλων μαθητών», όπως εξηγεί ο Κορεάτης δάσκαλος. 

image

image

Ελείψει πόρων, οι νεαροί μαθητές δεν φορούν κιμονό, παρά τα ρούχα τους. Όμως έχουν ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσής τους άσπρες και κόκκινες ζώνες και συμμετέχουν στην εκπαίδευση των υπολοίπων. Επιπλέον, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταε Κβον Ντο χαρίζει στους πιο προχωρημένους μαθητές μια επίσημη στολή της. Στο διδακτικό προσωπικό έχουν ενταχθεί και Σύριοι δάσκαλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γονείς των μαθητών. 

image

Αρκετά προσφυγόπουλα έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι οι υπεύθυνοι έχουν αρχίσει τις απαραίτητες συνεργασίες με αθλητικά κέντρα του Αμμάν προκειμένου να γίνει το όνειρο των παιδιών πραγματικότητα και βέβαια να εξασφαλίσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για την προπόνησή τους. Μάλιστα, η ΜΚΟ Food for the Hungry International – Korea, στην οποία ανήκει ο Lee Chul Soo, σχεδιάζει να χτίσει εκεί ένα επαγγελματικό αθλητικό κέντρο για τους νέους άνω των 18 ετών που επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.