Σε πόλεμο βρίσκονται Apple και FBI για το iphone του δράστη της σφαγής του Σαν Μπερναντίνο, Σαγιέντ Φαρούκ. 

Ads

H Apple έχει εγκαταστήσει στα κινητά i-Phone ένα σύστημα κρυπτογράφησης που επιτρέπει πρόσβαση μόνο στον κάτοχο του τηλεφώνου μέσω ενός προσωπικού κωδικού. Η συσκευή σβήνει αυτομάτως όλα τα δεδομένα έπειτα από μικρό αριθμό αποτυχημένων προσπαθειών πρόσβασης.

Το FBI ζητά από την εταιρεία να δημιουργήσει ένα νέο λογισμικό που θα του επιτρέψει να παρακάμψει αυτό το σύστημα ασφαλείας ώστε ν’ αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία του δράστη Σαγιέντ Φαρούκ.

Εκδόθηκε μάλιστα και σχετική δικαστική απόφαση. Ωστόσο, η Apple αρνείται να το κάνει και μάλιστα ετοιμάζει τη δική προσφυγή. Θέτει ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πελατών της γενικότερα καθώς θεωρεί ότι το «ξεκλείδωμα» του iphone θα στιγματίσει την αξιοπιστία της εταιρείας. 

Ads

«Η εν λόγω δικαστική εντολή αποτελεί ένα βήμα άνευ προηγουμένου που απειλεί την ασφάλεια των πελατών μας και έχει επιπτώσεις που ξεπερνούν τη συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση» δήλωσε εκ μέρους της Apple, ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ. 

Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει επίσης την εταιρεία με το Λευκό Οίκο να διαμηνύει ότι ζητά το «ξεκλείδωμα» μόνο της συγκεκριμένης συσκευής. 

Πάντως η Google τάσσεται στο πλευρό της Apple σε αυτή την υπόθεση. Το ίδιο και ο Έντουαρντ Σνόουντεν.