Πυρά κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, εξαπολύει ο Εμανουέλ Μακρόν μέσα από συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Le Journal du dimanche και παράλληλα επαινεί το μαζικό κίνημα διαδηλωτών.

Ads

«Αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι μια κρίση εξουσίας, μια αυταρχική εξουσία που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη λογική της δημοκρατίας και που προσκολλάται με τη βία. Είναι σαφές ότι ο Λουκασένκο πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε παράλληλα «εντυπωσιασμένος από το θάρρος των διαδηλωτών» στη Λευκορωσία. «Γνωρίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν διαδηλώνοντας κάθε Σαββατοκύριακο και όμως συνεχίζουν το κίνημα για να ξαναζωντανέψουν τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα που την έχει στερηθεί για τόσο πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Μακρόν. Ειδική αναφορά έκανε για τις γυναίκες, λέγοντας: «συγκεκριμένα οι γυναίκες που διαδηλώνουν κάθε Σάββατο, αξίζουν σεβασμό»

Όσον αφορά τον ρόλο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην αναζήτηση λύσης στην πολιτική κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή Λουκασένκο, ο Μακρόν θεώρησε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση από τον στόχο αυτό.

Ads

«Έτυχε να μιλήσω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που δέχθηκε τον Λουκασένκο στο Σότσι. Του είπα ότι η Ρωσία πρέπει να διαδραματίσει ρόλο, και αυτός ο ρόλος μπορεί να είναι θετικός αν ωθήσει τον Λουκασένκο να σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους. Αυτό ήταν πριν από δύο εβδομάδες, δεν είμαστε εκεί», δήλωσε.

Ο Μακρόν θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του επισκέψεις στη Λιθουανία και τη Λετονία από Δευτέρα έως Τετάρτη, δύο κράτη της Βαλτικής που ελπίζουν στη στήριξή του ενώπιον της πολιτικής κρίσης στη Λευκορωσία και της ρωσικής πίεσης.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι χώρες της Βαλτικής δεν έχουν αναγνωρίσει την εκλογή Λουκασένκο και η Λιθουανία προσέφερε καταφύγιο στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η γαλλική προεδρία δεν απέκλεισε ο Γάλλος πρόεδρος να συναντηθεί στο Βίλνιους με την Τιχανόφσκαγια.

Η τελευταία είπε στην Le Figaro την Πέμπτη ότι «περιμένει πολλά» από τον Μακρόν και ελπίζει ότι «θα εμπλακεί στο να μας βοηθήσει να αρθεί το αδιέξοδο».

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι, ο οποίος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατηγόρησε χώρες της Δύσης ότι επιχειρούν να σπείρουν «χάος και αναρχία» στη χώρα του.

Παρατηρούμε απόπειρες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα», δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Μακέι. «Η ανάμιξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις, οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί στη Λευκορωσία θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και είναι επιβλαβείς για όλους», πρόσθεσε.

«Δηλώσεις που βρίθουν από κυνισμό έχουν γίνει από μια σειρά από συναδέλφους μας χωρών της Δύσης για την υποτιθέμενη ανησυχία τους για την κυριαρχία και την ευημερία της Λευκορωσίας», είπε ακόμα. «Στην πραγματικότητα, αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από απόπειρες να επιφέρουν χάος και αναρχία στη χώρα μας», ανέφερε.

ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αναμένεται να επιβάλουν σύντομα κυρώσεις σε οντότητες της Λευκορωσίας κατηγορώντας την κυβέρνηση Λουκασένκο για εκλογές νοθείας και βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες βρίσκονται στη φυλακή, έπειτα από εβδομάδες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Μόνο χθες, Σάββατο, περισσότεροι από 90 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συνελήφθησαν σύμφωνα με τη ΜΚΟ Viasna ενώ και σήμερα αναμένεται νέα διαδήλωση. Κάθε Κυριακή τεράστια πλήθη, που εκτιμάται ότι αγγίζουν τις 200.000, κατακλύζουν το κέντρο του Μινσκ.