Το αυγό του φιδιού έχει σπάσει. Στη Νορβηγία η ακροδεξιά, όπως παντού, έχει απλώσει τα πλοκάμια της και, εν μέσω προσφυγικής κρίσης, η αντί – μεταναστευτική ρατσιστική ρητορική αυξάνεται. 

Ads

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο βασιλιάς της χώρας Χάραλντ απευθύνθηκε στο λαό του από το Βασιλικό Παλάτι του Όσλο για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες, τη διαφορετικότητα, την γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη. 

Το ακροατήριο στο παλάτι μπορεί να ήταν μόλις 1500 άτομα, όμως η ομιλία του Χάραλντ μεταδόθηκε live και στη συνέχεια έκανε το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου.

Και ξαφνικά όλοι μιλούν για έναν βασιλιά που – οι περισσότεροι τουλάχιστον – δεν ήξεραν την ύπαρξή του αλλά εκείνος κατάφερε να τους ταρακουνήσει με την παθιασμένη – όπως χαρακτηρίστηκε – ομιλία του. 

Ads

Είπε: 

«Οι Νορβηγοί είναι επίσης μετανάστες – από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Πολωνία, τη Σομαλία, τη Σουηδία, το Συρία. Οι παππούδες μου μετανάστευσαν από τη Δανία και την Αγγλία 110 χρόνια πριν. 

Δεν είναι πάντα εύκολο να πούμε από το προερχόμαστε. Σε ποια εθνικότητα ανήκουμε. Όμως το σπίτι είναι εκεί όπου βρίσκεται η καρδιά μας. Και αυτό δεν μπορεί να τοποθετηθεί πάντα κάπου με σύνορα. 

Οι Νορβηγοί είναι κορίτσια που αγαπούν κορίτσια, αγόρια που αγαπούν αγόρια, και αγόρια και κορίτσια που αγαπιούνται μεταξύ τους. Πιστεύουν στο Θεό, στον Αλλάχ, στα πάντα και σε τίποτα. Με άλλα λόγια, είστε η Νορβηγία. Είμαστε η Νορβηγία. 

Όταν τραγουδάμε τον εθνικό ύμνο, θυμόμαστε ότι τον τραγουδάμε ο ένας για τον άλλο, επειδή εμείς είμαστε αυτή η χώρα. 

Η μεγαλύτερη μου ελπίδα για τη Νορβηγία είναι ότι θα καταφέρουμε να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον. 

Ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και γενναιοδωρία. Ώστε να νιώθουμε ότι παρά τις διαφορές μας, είμαστε ένας λαός».

Η ομιλία με αγγλικούς υπότιτλους: 

Η ομιλία των 4 λεπτών έχει μοιραστεί δεκάδες χιλιάδες φορές στα social media, προβλήθηκε σε μεγαλύτερα media και πάνω από 3 εκατ. φορές στο facebook. Τα σχόλια είναι εκατομμύρια. 

«Διαφωνώ με τη μοναρχία αλλά δεν μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτό το μονάρχη. Είναι ένας μονάρχης που μιλά για την ενότητα και την ισότητα των πολιτών του κι όχι για τα δικά του θέματα» γράφει ένας σχολιαστής. 

Η ομιλία του Βασιλιά Χάραλντ έρχεται εν μέσω της ανόδου της ακροδεξιάς στη χώρα και γενικότερα στη Σκανδιναβία. 

Η ακροδεξιά ομάδα Στρατιώτες του Οντίν έχει εξαπλωθεί από τη Φινλανδία έως τη Νορβηγία. Έχουν δημιουργήσει τάγματα εφόδου και περιπολούν σε διάφορες πόλεις «για την προστασία των Φινλανδών από την απειλή των αιτούντων άσυλο». 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκε έντονα το Νοέμβριο όταν η Νορβηγία άρχισε να απελαύνει μετανάστες στη Ρωσία, μέχρι που η Μόσχα ζήτησε από τη σκανδιναβική χώρα να σταματήσει για λόγους ασφαλείας.