Η Άγκυρα θέλησε να επωφεληθεί από τις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τους αστυνομικούς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά καταδικάστηκε από πολλά Μ.Μ.Ε..
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ερντογάν, σε Δελτίο Τύπου, καταδίκασε τη «φασιστική και ρατσιστική δολοφονία», αλλά το Αμερικανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν έχασε χρόνο, για να του απαντήσει: «Σκάσε, βρωμοφασίστα!».

Ads

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Φαχρεττίν Άλτουν, πρώην Καθηγητής Επικοινωνίας, «νυν εκπρόσωπος του Γιόζεφ Γκαίμπελς», κατά τους αντιπάλους του, τόλμησε να γράψει ότι «η ελευθερία του Τύπου ήταν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση της Δημοκρατίας», προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση των αστυνομικών της Ουάσιγκτον κατά μιας ομάδας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Τουρκίας, του «TRT World». Η Τουρκία κατατάσσεται 154η μεταξύ 180 χωρών στον κατάλογο των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», ως προς την ελευθερία Τύπου. Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από εκατό δημοσιογράφοι φυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές. Και ο Ερντογάν είχε κρίνει παράνομες περισσότερες από διακόσιες εκδοτικές επιχειρήσεις αμέσως μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο τουρκικός κυβερνητικός Τύπος ήταν πολύ δημιουργικός στις αναλύσεις του, ως προς τις συνεχιζόμενες αναταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Πρόκειται για μία συμμαχία του κινήματος ‘Αντίφα’ με τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και τους μαχητές των ‘Μονάδων Λαϊκής Προστασίας’ («YPG»), της Ένοπλης Κουρδικής Πολιτοφυλακής στη Συρία». Τρεις οργανώσεις που δεν έχουν καμία διεθνή σχέση μεταξύ τους και με ελάχιστα κοινά σημεία!

Μία άλλη πρωτοτυπία: Ενώ η Άγκυρα καταγγέλλει τις καταχρήσεις της αμερικανικής αστυνομίας, την περασμένη Τρίτη η τουρκική αστυνομία διασκόρπισε βίαια αυτούς που διαδήλωσαν ειρηνικά, για να καταγγείλουν την αστυνομική βία.

Ads

Οι φίλα προσκείμενοι στον Ερντογάν ενοχλήθηκαν πολύ, επίσης, λόγω των κριτικών που διατυπώθηκαν εναντίον του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος εμφανίστηκε με τη Βίβλο στο χέρι έξω από εκκλησία στην Ουάσινγκτον, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Ο Ερντογάν είχε στήσει, αρκετές φορές, στο παρελθόν,  το ίδιο σκηνικό, ειδικά κατά τη διάρκεια των εκλογικών εκστρατειών ή κηδειών των «μαρτύρων στρατιωτών» που σκοτώθηκαν εξαιτίας της σύρραξης μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ένοπλων, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας ή στα βόρεια της Συρίας και του Ιράκ. Οι χρήστες του διαδικτύου ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις φωτογραφίες τεσσάρων ηγετών (Χίτλερ, Σαντάμ Χουσεΐν, Ερντογάν και Τραμπ) με το Ιερό Βιβλίο των αντίστοιχων θρησκειών στα χέρια τους. Ο υπότιτλος ήταν: «Όσοι επέλεξαν την ίδια διαδρομή, θα έχουν το ίδιο πεπρωμένο!».

Η Άγκυρα, συνεχίζοντας την αναζήτηση πολιτικού συμφέροντος, υποστήριξε δημόσια τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, ως προς την τρομοκρατική φύση της «Αντίφα», και ζήτησε από την Ουάσινγκτον «να υιοθετήσει την ίδια θέση ως προς τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (ΥPG)». Αυτή η οργάνωση είναι ο εταίρος, στη Συρία, των καθοδηγούμενων από τις Η.Π.Α. Δυνάμεων Συνασπισμού, η οποία πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Τέλος, οι ομοιότητες μεταξύ των αυταρχικών ηγετών αποτελούν κύριο θέμα, για μια άλλη φορά, της ημερήσιας διάταξης, όταν πρόκειται για την εξουδετέρωση των ειρηνικών λαϊκών κινημάτων διαμαρτυρίας. Αρκετοί εκπρόσωποι Τύπου του καθεστώτος του Ερντογάν συμφωνούν με τον Τραμπ ως προς την παρέμβαση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης. Ο τουρκικός στρατός έχει μακρά ιστορία, από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1923, στις παρεμβάσεις κατά των λαϊκών μαζών που επαναστατούν ενάντια στην εξουσία. Οι Αρμένιοι, οι κάτοικοι του Πόντου, οι Κούρδοι, οι επαναστατημένοι εργαζόμενοι ή οι απεργοί, οι ακτιβιστές και οι υποστηρικτές της αριστεράς ή ακόμη και οι φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλά τις βιαιότητες, στις οποίες προβαίνει ο τουρκικός στρατός, για να αποτρέψει την έκφραση και την πραγματοποίηση πολιτικο-κοινωνικών ή επαγγελματικών αιτημάτων.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε την Άγκυρα, η οποία παρατηρεί ευτυχής την αυτολεξεί «πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας», καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται σε διένεξη με την Ουάσινγκτον για πολλά θέματα. Το καθεστώς παρατηρεί, όμως, επίσης, τις δυσκολίες της Ρωσίας του Πούτιν, η οποία υποφέρει σημαντικά από τον κορωναϊό. Και στις δύο περιπτώσεις, η Άγκυρα αδυνατεί να δει τη δική της θέση: βρίσκεται απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, αναζητώντας πιστώσεις για να σώσει την παρακμάζουσα οικονομία της, και, πλέον, έχει χάσει την πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις… Σε αυτές τις συνθήκες, είναι πάντα προτιμότερη η ενασχόληση με τα προβλήματα των άλλων.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]