Με μικρότερη ένταση χτύπησε τελικά το Μεξικό ο κυκλώνας Πατρίτσια που είχε προαναγγελθεί ως ο ισχυρότερος στην ιστορία. Οι ζημιές που δημιούργησε είναι μικρότερες από αυτές που είχαν προβλεφθεί καθώς ο κυκλώνας που είχε γιγαντωθεί στον Ειρηνικό έφτασε στην ξηρά εξασθενημένος. 

Ο «Πατρίσια» έφτασε τελικά στο Μεξικό με ανέμους ταχύτητας 155 χλμ. ανά ώρα, αποδυναμωμένος σε κυκλώνα κατηγορία 2. Νωρίτερα είχε αγγίξει τα 325 χλμ. την ώρα και είχε χαρακτηριστεί κατηγορίας 5. Έπληξε τις ακτές του Μεξικό με καταστροφικούς ανέμους που ξερίζωσαν δέντρα, παρέσυραν αυτοκίνητα και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και παραθαλάσσια θέρετρα.

«Μικρότερες οι πρώτες ζημιές από ό,τι φοβόμασταν, αλλά πρέπει να μείνουμε σε επιφυλακή» είπε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), η Πατρίσια έφτασε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (τοπική ώρα, πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδας) στην ξηρά του Μεξικού έχοντας αποδυναμωθεί σημαντικά. 

«Αναμένεται περαιτέρω σημαντική εξασθένησή της και τις επόμενες ώρες αναμένεται να υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα» ανέφερε το NHC. Το σύστημα κινείται βόρειοανατολικά και αναμένεται να έχει εξασθενήσει μέχρι το επίπεδο τροπικής ύφεσης εντός της ημέρας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος πέρασε. Ήδη έχουν αναφερθεί πλημμύρες αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα, ούτε σοβαρές υλικές ζημιές. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί προληπτικά από τα σπίτια τους. 

«Είναι σημαντικό οι πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια. Δεν μπορούμε ακόμη να μειώσουμε το επίπεδο επιφυλακής. Επιμένω, το πιο επικίνδυνο μέρος της καταιγίδας δεν έχει ακόμη φθάσει στο έδαφός μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο κυκλώνας από το διάστημα

Ο κυκλώνας Πατρίσια στο twitter