Ένας από τους βασικούς παράγοντες στις πρόωρες εκλογές της Τουρκίας που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου είναι εάν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP ) θα είναι σε θέση να υπερβεί το εθνικό όριο του 10% που είναι απαραίτητο για να μπει στο κοινοβούλιο. Η διαφορά μεταξύ του να μπεί ή όχι στο κοινοβούλιο εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 60 έδρες στο 600μελές κοινοβούλιο της Τουρκίας και αυτή η διαφορά θα μπορούσε να καθορίσει το εάν η συμμαχία της οποίας ηγείται ο πρόεδρος και επικεφαλής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα.

Ads

Το HDP δεν εγγυάται ότι θα υπερβεί το όριο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του. Το κόμμα έφθασε στα ανώτατα εκλογικά του επίπεδα στις εκλογές του Ιουνίου το 2015, όταν απέσπασε το 13,1% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο όμως των εκλογών, τον Νοέμβριο του 2015, το ποσοστό του έπεσε στο 10,5%, ίσα – ίσα δηλαδή για να μπορέσει να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Ο κύριος λόγος της δραματικής αυτής πτώσης σε λίγους μόνο μήνες θεωρείται η αποτυχία του HDP να αντιταχθεί στην απόπειρα εξέγερσης του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) μετά το πέρας διαλόγου εκείνο το καλοκαίρι με το κυβερνών κόμμα, ο οποίος διήρκησε τρία χρόνια.

Η βία που εκδηλώθηκε μετά τον Ιούνιο του 2015 οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους και μαζικές καταστροφές σε πόλεις (της νοτιοανατολικής Τουρκίας) όπου το ΡΚΚ πραγματοποιούσε την ένοπλη εξέγερση των «χαντακιών και των οδοφραγμάτων». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί αριστεροί και φιλελεύθεροι που είχαν ψηφίσει υπέρ του HDP για να στηρίξουν μία ειρηνική λύση στο χρόνιο κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2015, να μην κάνουν το ίδιο το Νοέμβριο του 2015. Πολλοί θεωρούν ότι το HDP απέτυχε να τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην κοινοβουλευτική του πολιτική και των τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ κάποιες φορές φαινόταν να τις ενθαρρύνει.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συν-πρόεδρος του HDP ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία οτι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, δήλωσε στο δικαστήριο ότι η στάση του κόμματός του σχετικά με την αστική εξέγερση του ΡΚΚ ήταν λάθος. Σήμερα ένα σημαντικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει το HDP είναι το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί αξιωματούχοι του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενοι ότι είναι μέλη του PKK ή οτι το βοηθούν. Ο Ερντογάν, αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος (AK Parti) και ο κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), καταγγέλλουν το φιλοκουρδικό HDP ως «παρακλάδι της τρομοκρατίας».

Ads

Παρόλα αυτά, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενη τάση όχι μόνο στους αριστερούς και φιλελεύθερους ψηφοφόρους, αλλά και στους ψηφοφόρους του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και των συντηρητικών κούρδων ψηφοφόρων να ψηφίσουν υπέρ του HDP στις επερχόμενες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Είναι αλήθεια ότι σήμερα πολλοί Τούρκοι εξετάζουν και πάλι σοβαρά να ψηφίσουν το HDP όχι επειδή τους αρέσει ή το υποστηρίζουν, αλλά απλά επειδή θέλουν να το βοηθήσουν να μπεί στο κοινοβούλιο και να αποτρέψει μία ενδεχόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε λίγες μόνο μέρες απομένει να δούμε εάν αυτή η τακτική θα λειτουργήσει θετικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hurriyet