Ενώ η πλειοψηφία των κυβερνήσεων καταπολεμούν την πανδημία αυξάνοντας τον αριθμό των εξετάσεων, ενισχύοντας το σύστημα υγείας και υποστηρίζοντας τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, η Άγκυρα έχει διαφορετικές ανησυχίες:

Ads

Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τώρα πια ανακοινώνει τα στοιχεία κάθε μέρα γύρω στα  μεσάνυχτα στο λογαριασμό του στο Twitter, επικρίνεται για δύο τουλάχιστον λόγους:

· Δεν διευκρινίζει από που προέρχονται τα κρούσματα ή την κατάσταση του θανόντος.

· Επαναλαμβάνει μόνο τις οδηγίες της κυβέρνησης, που ζητούν από κάθε πολίτη να εφαρμόσει τις εντολές για την  «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ads

Την Πέμπτη, σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξαν 2.433 κρούσματα και 59 θάνατοι. Η Τουρκία μπορεί  να κάνει περίπου 5 χιλιάδες τεστ την ημέρα. Ενώ η Νότια Κορέα ή η Γερμανία κάνουν περίπου 20 χιλιάδες.

Αρκετοί γιατροί και ειδικοί, κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους, εκφράζουν τη διαφωνία τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, όσον αφορά στα επίσημα στοιχεία.

«Εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες νεκροί, έχει  καταγραφεί ότι πέθαναν από πνευμονία, επειδή δεν έγινε το τεστ, ούτε πριν, ούτε μετά τον θάνατο τους».

Ο υπουργός έπρεπε να παραδεχτεί ότι ο COVİD-19 είναι σήμερα «παρόν» σε όλη τη χώρα, πράγμα που σημαίνει και στα 81 τμήματα της, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων είναι 80,1 εκατ.

Η εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων, ακόμη και στις επίσημες στατιστικές, δείχνει ότι η Τουρκία έχει καθυστερήσει και ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει την πανδημία. «Είμαστε κοντά στην Ιταλία», είπε ένας γιατρός.

Η απαγόρευση στους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών να βγουν από τα σπίτια τους, ένα μέτρο μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ακόμα και αν δεν το δηλώνει δημοσίως, επέλεξε την μέθοδο Τραμπ, δηλαδή την «ανοσία του κοπαδιού», που συνίσταται στη μη λήψη σοβαρών μέτρων και στην αναμονή του να αποδυναμωθεί ο ιός, αφού χαθούν πρώτα χιλιάδες, ίσως και  εκατομμύρια ψυχές. Ανέφερε επίσης ότι «η προτεραιότητα του ήταν,  η παραγωγή και η εξαγωγή» όταν παρουσίασε τα οικονομικά μέτρα  σε 20 σημεία. Η ουσία αυτών των οικονομικών και χρηματοοικονομικών μέτρων, είναι να δίνουν χρήματα και πιστώσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Σήμερα στην Τουρκία, οι φτωχοί αναγκάζονται να εργάζονται καθημερινά, αλλά η κυβέρνηση συμβουλεύει τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι τους. Πολλές εταιρείες έχουν στείλει τους εργάτες τους στο σπίτι χωρίς να τους πληρώνουν.

Τέσσερα πράγματα υποσχέθηκαν για τους ανθρώπους στους δρόμους: αντισηπτικό και μια μάσκα για τα άτομα άνω των 65 ετών, ζητώντας την υπομονή και τις προσευχές για τα υπόλοιπα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, εν μέσω κρίσης για την υγεία, έπαυσε πέντε δήμαρχους και διόρισε πέντε διαχειριστές στη θέση τους για τις πέντε Κουρδικές  πόλεις και συνοικίες. Οι πέντε δήμαρχοι συνελήφθησαν. «Το δικαίωμα του εκλέγειν των Κούρδων παραβιάζεται», διαμαρτύρεται για το HDP (Αριστερό κόμμα των Κούρδων), το τρίτο κόμμα της χώρας με 61 έδρες στο Κοινοβούλιο από 589,  σύμφωνα με τον ειρωνικό σχόλιο της  εφημερίδας Yeni Yasam (New Life) διορίστηκαν “5 επώνυμοι ιοί” .

Το HDP είχε κερδίσει 65 δημάρχους στις τελευταίες τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου 2019, αλλά μαζί με τους τελευταίους πέντε που έπαυσε, η κυβέρνηση έχει διορίσει συνολικά 41 διαχειριστές σε ένα έτος στις θέσεις των εκλεγμένων δημάρχων.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν μένει άπραγος αφού δήλωσε ότι εντόπισε 2.551 χρήστες του Internet που στέλνουν ή μοιράζονται «προκλητικά μηνύματα» για το COVİD-19, 449 από τους οποίους συνελήφθησαν. «Το 70% εκατό αυτών των ανθρώπων, έχουν δεσμούς με το PKK, το FETO ή το DHKP-C» πρόσθεσε. Επίσης, διαμαρτυρήθηκε για ορισμένες αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου που μερικές φορές προστατεύουν την ελευθερία έκφρασης των πολιτών. ‘«Αυτές οι αποφάσεις μας βλάπτουν. Μίλησα στον Πρόεδρο του Συμβούλιου για αυτό. Αυτές οι αποφάσεις είναι αποφάσεις Νορβηγίας »! είπε, χρησιμοποιώντας την ως παράδειγμα δημοκρατικής χώρας.

Στην εκστρατεία κατά του ιού, η απελευθέρωση των κρατουμένων στην Τουρκία είναι στην ατζέντα της ημέρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει τους πολιτικούς κρατούμενους, δηλαδή τους πολιτικούς ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης,  δημοσιογράφους,  ακαδημαϊκούς, συνδικαλιστές και άλλους πολίτες  που έχουν καταδικαστεί,  επειδή δήλωσαν μόνο ή έγραψαν τις απόψεις τους. Οι κρατούμενοι που καταδικάστηκαν για βία κατά των γυναικών και των παιδιών, οι κλέφτες και οι δράστες δωροδοκίας μπορούν να γεμίσουν ασφυκτικά τις φυλακές , όπου γενικά δεν υπάρχουν βασικά μέτρα υγιεινής. (Υπήρχαν περισσότεροι από 270.000 αιχμάλωτοι τον Ιούνιο του 2019).

Την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση δεν δίστασε να διοργανώσει τον δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή του Καναλιού της Ιστανμπούλ (Εκτιμώμενου κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων), παρά τη διαμαρτυρία της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης και του Δήμου Κωνσταντινούπολης Οι επιστήμονες, αντιτάχθηκαν επίσης σε αυτό το μεγαλοπρεπές έργο για λόγους οικοσυστήματος και ανησυχίας επειδή πρόκειται για σεισμογενή περιοχή.

Οι νομικοί πιστεύουν ότι το σχέδιο είναι αντίθετο με τη Σύμβαση του Montreux που ρυθμίζει τη διέλευση των εμπορικών και πολεμικών πλοίων των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου. Αλλά η οικογένεια και οι συγγενείς του Ερντογάν, έχουν ήδη αγοράσει γη γύρω από το κανάλι, όπως και οι γονείς του Σέιχ Κουτάρ.

«Ο Ερντογάν, που έχει ήδη αποδυναμωθεί πολιτικά, θέλει να επωφεληθεί από την κρίση του COVID-19, αλλά μπορεί να επιταχύνει την αναχώρησή του», λέει ένας εξόριστος καθηγητής  Δικαίου (FIN / RD).