«Τα δακρυγόνα δεν πνίγουν πλέον τους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ, ενώ οι σκηνές που είχαν στήσει διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού έχουν αποσυναρμολογηθεί», γράφουν οι New York Times σε ένα ρεπορτάζ από διάφορες χώρες. Σε όλη την υδρόγειο, η πανδημία του κοραναϊού έχει σταματήσει τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν πέρυσι. Μερικές κυβερνήσεις επαναφέρουν τα μέτρα που είχαν προκαλέσει τις διαμαρτυρίες, άλλες παίρνουν μέτρα που δύσκολα θα έπαιρναν υπό κανονικές συνθήκες. Αλλά, προσθέτει η εφημερίδα, η οικονομική κατάσταση δημιουργεί νέες εστίες αντίδρασης.

Ads

Οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ ήταν από τις πρώτες που χτυπήθηκαν από τον ιό. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2019, ως αντίδραση σε νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση κατηγορούμενων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα. Σύντομα μετατράπηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα στην ιστορία, με εκατομμύρια να διαμαρτύρονται για την αστυνομική βαρβαρότητα και την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην πόλη.

Αλλά τον Ιανουάριο, καθώς οι ειδήσεις εξαπλώθηκαν για έναν μυστηριώδη ιό στην Κίνα, πολλοί απομακρύνθηκαν από τους δρόμους. To κίνημα πάγωσε τον Μάρτιο, όταν απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων. Η αστυνομία συνέλαβε ξαφνικά το προηγούμενο Σάββατο 15 ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας- πρόκειται για την μεγαλύτερη σύλληψη ηγετών της αντιπολίτευσης στην πρόσφατη ιστορία.«Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης: να κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται, και όταν έρθει η ώρα που το κίνημα πρέπει να ξαναρχίσει, να υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι να δράσουν», δηλώνει στην εφημερίδα ένας ακτιβιστής φοιτητής.

Στην Αλγερία, οι διαδηλώσεις , που έπληξαν τη χώρα για περισσότερο από ένα χρόνο σταμάτησαν τον Μάρτιο, καθώς οι διαδηλωτές συμφώνησαν να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του ιού – μια απόφαση που ενισχύθηκε από την απαγόρευση των δημόσιων διαδηλώσεων.

Ads

Όταν ο ιός εμφανίστηκε στη Βηρυτό, οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες, διαμαρτυρόμενοι κατά της διαφθοράς και του θρησκευτικού σεκταρισμού. Αλλά διασκορπίστηκαν μετά το lockdown. Και τον περασμένο μήνα, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους καταυλισμούς όπου οι διαδηλωτές έμεναν, συνομιλούσαν και χόρευαν με επαναστατικά τραγούδια.

Καθώς έχουν αδειάσει οι δρόμοι και οι δημόσιες πλατείες, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να επαναφέρουν ορισμένα από τα ίδια τα μέτρα που πυροδότησαν προηγούμενες διαμαρτυρίες.

Ο Ισημερινός είχε βιώσει έντονες διαμαρτυρίες τον Οκτώβριο, όταν ο πρόεδρος, Λένιν Μόρενο, ανακοίνωσε την κατάργηση μιας μακροχρόνιας επιδότησης καυσίμων. Τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις και ο Moreno υποχώρησε. Όμως τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας επανέφερε το νομοσχέδιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί, από όλες τις θρησκείες, είχαν συνασπισθεί ενάντια σε έναν νόμο που έκανε κατάφωρη διάκριση εναντίον των Μουσουλμάνων. Όμως, κατά τη διάρκεια της επιδημίας, οι εντάσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Ινδουιστών έχουν αυξηθεί, όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι έριξαν την ευθύνη για τη διάδοση του κοροναϊού σε ένα τζαμί του Δελχί. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Μουσουλμάνοι σκόπιμα μεταδίδουν τον ιό.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι τυχερή», είπε η κυρία Χαν, η οποία βοήθησε να οργανωθεί μια διαδήλωση που μπλόκαρε έναν βασικό αυτοκινητόδρομο του Δελχί. «Έκλεισε το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετώπισε από τότε που εξελέγη, χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία μιας πανδημίας».

Όμως οι επιθετικοί κυβερνητικοί περιορισμοί φέρνουν τους δικούς τους κινδύνους , προκαλώντας αντιδράσεις, σημειώνει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας. Ήδη, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αψηφούν τις εντολές για καραντίνα για να διαμαρτυρηθούν απέναντι στις κυβερνήσεις τους.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στα φτωχά, κατοικούμενα από μετανάστες, προάστια του Παρισιού, καθώς οι κάτοικοι κατήγγειλαν  την « φυλετικά προκατειλημμένη » επιβολή του lockdown στη Γαλλία.

Εκατοντάδες Περουβιανοί χαμηλού εισοδήματος προσπάθησαν να φύγουν από τη Λίμα για τις αγροτικές περιοχές καταγωγής τους και πυροβολήθηκαν από την αστυνομία.

Οι Ιρακινοί επέστρεψαν στους δρόμους ενάντια στην ανεργία και την φτώχεια, που επιδεινώθηκαν με την παραμονή στο σπίτι.

Μερικοί διαδηλωτές, των οποίων οι μισθοί εξαφανίστηκαν επέστρεψαν στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα σε πόλεις του Λιβάνου, διαμαρτυρόμενοι μέσα από τα αυτοκίνητά τους.

Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, συντηρητικοί ακτιβιστές, ενθαρρυνόμενοι από τον Πρόεδρο Τραμπ, διαδήλωσαν ενάντια στο lockdown, παρά τις εκκλήσεις των εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας και των ιατρών.

Άλλοι έχουν βρει δημιουργικούς νέους τρόπους να διαμαρτυρηθούν. Στην Κολομβία, όπου οι διαδηλωτές πέρυσι απαιτούσαν υψηλότερους μισθούς, οι φτωχότερες οικογένειες έχουν κρεμάσει κόκκινα μπλουζάκια και κουρέλια στα παράθυρά τους, ως σύμβολο διαμαρτυρίας και για να σηματοδοτήσουν ότι χρειάζονται φαγητό. Τα πλήθη στο Ισραήλ και την Πολωνία έχουν καταγγείλει  σε συγκεντρώσεις τη διαφθορά και τους περιορισμούς των αμβλώσεων ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τήρηση των αποστάσεων.

Ο Dominga Sotomayor, σκηνοθέτης από το Σαντιάγο της Χιλής, οργάνωσε μια ομάδα στα social media που μεταδίδει ταινίες που σχετίζονται με διαμαρτυρίες και δημοτικά συμβούλια για να προσπαθήσει να διατηρήσει τη δυναμική του κινήματος που ξέσπασε  τον Οκτώβριο,  με αφορμή ένα νομοσχέδιο για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό.

Στο Χονγκ Κονγκ, με τα νέα κρούσματα να έχουν πέσει σε μονοψήφιους αριθμούς, οι προετοιμασίες για νέες διαμαρτυρίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Μια ομάδα που διοργάνωσε πολλές από τις συγκεντρώσεις του περασμένου έτους, δήλωσε την Κυριακή ότι ζητά άδεια από την αστυνομία να πραγματοποιήσει πορεία την 1η Ιουλίου.