Σε μια προσπάθεια να «χτυπήσει» τα κέρδη του εγκληματικού υποκόσμου από το εμπόριο ναρκωτικών, η κυβέρνηση του Καναδά φέρεται να προετοιμάζει τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση. 

Ads

Τον επόμενο μήνα, το κόμμα του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, θα ανακοινώσει, σύμφωνα με το CBC News, το σχέδιό του για την νομιμοποίηση της χρήσης και της κατοχής συγκεκριμένης ποσότητας ψυχοτρόπων ουσιών. 

Το νομοσχέδιο θα υλοποιεί την μακροχρόνια υπόσχεση του Φιλελεύθερου Κόμματος ότι θα καταστήσει την χρήση της κάνναβης ελεύθερη αλλά υπό κρατικό έλεγχο. 

Σύμφωνα με το CBC News, ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2018 και θα ορίζει ότι οι επαρχιακές αρχές του Καναδά θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις τιμές καθώς και τους περιορισμούς στην ηλικία άνω των 18 ετών που θα είναι το υποχρεωτικό για όλη την επικράτεια. 

Ads

Ο νόμος βασίζεται στις προτάσεις που έκανε μια ειδική ομάδα που συστάθηκε ακριβώς για την μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για την κάνναβη, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Αν ΜακΛέλαν. 

Η έκθεση ορίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί πως η χρήση των εσόδων από την κάνναβη θα χρησιμοποιείται ως πηγή χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την έρευνα και την επιβολή του σχετικού νόμου. 

Επιπλέον ορίζει αυστηρές προδιαγραφές για τη διαφήμιση των ειδών κάνναβης, καθώς «μια ισχυρή και οργανωμένη παραγωγή και διανομή αλλά και ένα δίκτυο λιανικής πώλησης που θα πληροί τις απαιτήσεις της εγχώριας αγοράς, θα βοηθήσουν στην αναχαίτιση της παράνομης αγοράς και στον εντοπισμό όσων λειτουργούν εκτός της νόμιμης αγοράς». 

Η προσωπική καλλιέργεια κάνναβης θα περιορίζεται στα τέσσερα φυτά – με όριο ύψους τα 100 εκατοστά – ανά κατοικία. 

«Ναι στη νομιμοποίηση, τη φορολογία και τη ρύθμιση της κάνναβης», έγραφε στο twitter, το 2013, ο πλέον πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. 

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, είχε συμπεριλάβει τη νομιμοποίηση της κάνναβης στο μανιφέστο του, τονίζοντας ότι οι ισχύοντες νόμοι δεν εμποδίζουν το ναρκωτικό από το να πέσει σε λάθος χέρια. 

«Η τρέχουσα προσέγγισή μας απογοητεύει τα παιδιά μας», έλεγε το 2014. «Δεν τα προστατεύει, αντίθετα τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στη μαριχουάνα πιο εύκολα από ότι στο αλκοόλ ή τα τσιγάρα. Εκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο διοχετεύονται σε εγκληματικές οργανώσεις και συμμορίες του δρόμου». 

Το όραμα του Τριντό περιγράφεται επίσης στην ιστοσελίδα του Φιλελεύθερου Κόμματος: «Η φιλελεύθερη λύση είναι σαφής: Αν περάσουμε έξυπνες νομοθεσίες που θα φορολογούν και θα ρυθμίζουν αυστηρά την αγορά της μαριχουάνας, μπορούμε να εμποδίσουμε καλύτερα τα παιδιά μας, αποτρέποντας παράλληλα εκατομμύρια δολάρια από το να πηγαίνουν στις τσέπες των εγκληματικών οργανώσεων και των συμμοριών του δρόμου».