Τις φήμες που ήθελαν τον Ισημερινό να δίνει υπηκοότητα στον ιδρυτή των WikiLeaks Τζουλιάν Ασάνζ, επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, η Μαρία Φερνάντα Εσπίνοσα, εξήγησε ότι ο Άσανζ πήρε την υπηκοότητα στις 12 Δεκεμβρίου αφού υπέβαλλε τη σχετική αίτηση τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο Άσανζ δεν θα εγκαταλείψει την πρεσβεία, ελλείψει εγγυήσεων ασφάλειας. 

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό σήμερα, η Βρετανία αρνήθηκε αίτημα του Ισημερινού να παραχωρήσει διπλωματικό καθεστώς στον Ασάνζ. Την απόφαση γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

«Η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε πρόσφατα να δοθεί διπλωματικό καθεστώς στον κ. Ασάνζ εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Το ΗΒ δεν δέχθηκε αυτό το αίτημα ούτε είμαστε σε συνομιλίες με τον Ισημερινό για το θέμα αυτό». 

Ads

«Ο Ισημερινός γνωρίζει πως ο τρόπος επίλυσης αυτού του θέματος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Ασάνζ εδώ και πέντε χρόνια, από το 2012, έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, απ’ όπου, εάν εξέλθει, θα συλληφθεί αμέσως και θα εκδοθεί στη Σουηδία για κατηγορίες που αντιμετωπίζει στη σκανδιναβική χώρα για βιασμό. 

Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία. Αρνείται επίσης να βγει από την πρεσβεία καθώς φοβάται ότι οι βρετανικές αρχές θα προχωρήσουν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσίευση μέσω των WikiLeaks στρατιωτικών μυστικών και δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι ανακάλυψε μια εγγραφή με το όνομα «Τζούλιαν Πολ Ασάνζ» στο ληξιαρχείο του Ισημερινού, οι καταχωρίσεις στο οποίο συμπεριλαμβάνουν μόνο πολίτες της λατινοαμερικάνικης χώρας.