Η ιστορία, όπως γράφει ο Ιndependent, μοιάζει με αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς αφορά αυτό που το Βατικανό φοβάται και ο συγγραφέας Νταν Μπράουν υποψιαζόταν όταν έγραφε το best seller «Κώδικας Ντα Βίντσι». 

Ads

Χειρόγραφο ηλικίας 1500 ετών, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το «Χαμένο Ευαγγέλιο», που μετέφρασαν από τα αραμαϊκά δύο ερευνητές, αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μαγδαληνή και ότι είχαν αποκτήσει δύο γιους. Επίσης, ότι η Παρθένος Μαρία ήταν σύζυγος και όχι μητέρα του. 

Το χειρόγραφο, το οποίο μάζευε σκόνη στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, δίνει πληροφορίες για τα άγνωστα χρόνια της ζωής του Ιησού, στοιχεία για το «κίνημα» του, που έφτασε στο αποκορύφωμα τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του, αλλά και για τα πολιτικά γεγονότα που συνδέονται με τη Σταύρωση του. Οι μελετητές πιστεύουν ότι ο Ιησούς γεννήθηκε γύρω στο 5 π.Χ., και σταυρώθηκε γύρω στο 30 μ.Χ. 

image

Ads

Τα άγνωστα χρόνια

Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στη βιογραφία του Ιησού. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα από τότε που ως βρέφος οκτώ ημερών υποβάλλεται σε περιτομή, όπως ορίζει ο εβραϊκός νόμος, μέχρι που γίνεται τριάντα χρονών.

Μοναδική εξαίρεση, η αναφορά στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (2: 41-2: 51) του ταξιδιού στην Ιερουσαλήμ μαζί με τους γονείς του για τον εορτασμό του Πάσχα, σε ηλικία 12 χρονών.

Κατά τα λοιπά, τριάντα χρόνια απόλυτης σιωπής, γεγονός απίστευτο εάν συνυπολογίσει κανείς ότι πρόκειται για την προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

image

Ουδεμία πληροφορία υπάρχει για την παιδική ηλικία του -την ανατροφή, τους φίλους, την εκπαίδευση του, τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση με τα μέλη της οικογένειας του- όπως δεν υπάρχει ούτε για τα πρώτα νεανικά χρόνια του.

Πώς κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα εβραϊκά ιερά κείμενα;

Η συναγωγή της Ναζαρέτ, του μικρού αυτού χωριού, διάθετε παπύρους με τους Νόμους των Προφητών;

Ποιοι ήταν οι θρησκευτικοί δάσκαλοι του;

Πόσο καλά γνώριζε τα εβραϊκά, πέρα από τα αραμαϊκά που ήταν η γλώσσα της καθομιλουμένης;

Άραγε μιλούσε ελληνικά, τη lingua franca του ρωμαϊκού κόσμου;

Ο Ιησούς κάνει την εμφάνιση του στη σκηνή της Ιστορίας στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας μ.Χ. Και μιλά για τη «Βασιλεία του Θεού» -δηλαδή, την έλευση ενός ποιοτικού μετασχηματισμού στην ανθρώπινη ιστορία, προφητεία που αναφέρεται στην εβραϊκή Βίβλο, κατά την οποία η δικαιοσύνη θα βασιλεύσει στη γη και η λατρεία του ενός αληθινού Θεού θα είναι καθολική.

image

Θεολογία και Ιστορία 

Αλλά τι συνέβη στη ζωή του πριν από την ξαφνική αυτή εμφάνιση; Σύμφωνα με το χειρόγραφο που αποκρυπτογράφησαν οι δύο ερευνητές, ο καθηγητής Μπάρι Γουίλσον και ο συγγραφέας Σίμχα Γιακόμποβιτς, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ιησούς αρραβωνιάστηκε, παντρεύτηκε -που σημαίνει ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις- και έκανε παιδιά.

Και όπως δηλώνουν τα στοιχεία «δεν επιτίθενται στη θεολογία κανενός. Αναφερόμαστε σε ένα κείμενο. Η θεολογία οφείλει να ακολουθεί τα ιστορικά γεγονότα και όχι το αντίστροφο. Προς το παρόν, δεν υποστηρίζουμε ότι το κείμενό  μας είναι ιστορικό γεγονός. Μέχρι στιγμής, απλά αναφέρουμε ότι η Αγία Γραφή δεν μας λέει τίποτα για τα πρώτα χρόνια του Ιησού, και ότι έχουμε ανακαλύψει ένα κείμενο το οποίο ισχυρίζεται ότι ήταν παντρεμένος και πατέρας». 

Η πληροφορία δεν πρέπει να μας εκπλήσσει 

Και συμπληρώνουν ότι «από καθαρά ιστορική άποψη, η πληροφορία δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Ο γάμος και τα παιδιά ήταν αναμενόμενα για έναν Εβραίο άνδρα -τότε, όπως και τώρα. Εάν δεν είχε παντρευτεί, θα είχε προκαλέσει κατάπληξη στην οικογένειά του, πιθανότατα σκάνδαλο στην κοινότητα και είναι βέβαιο ότι, η Καινή Διαθήκη θα είχε καταδικάσει την επιλογή αυτή, εάν όχι για κανέναν άλλο λόγο, έστω και μόνο για να εξηγήσει και να υπερασπιστεί την ασυνήθιστη συμπεριφορά του Ιησού. Αλλά τώρα έχουμε ένα έγγραφο που ισχυρίζεται ότι ήταν πράγματι παντρεμένος και πατέρας παιδιών. Και όχι μόνο αυτό. Το έγγραφο μας δείχνει ότι για ορισμένες από τις πιστές οπαδούς του, που στάθηκαν στο πλευρό από την αρχή, ο γάμος του Ιησού ήταν η πιο σημαντική πτυχή της θεολογίας του».