Ο θείος Γιάνγκ – ο Γιάνγκ Σονγκ Θάεκ, που εκτελέστηκε στην Βόρειο Κορέα κατ’ εντολή του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, βρήκε αργό και βασανιστικό θάνατο σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ: Η τιμωρία που του επιβλήθηκε ήταν η «κουάν γιουέ», δηλαδή εκτέλεση με σκύλους.

Ads

 
Ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτελέστηκε πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται κινεζικές πηγές, ο Ουν φέρεται να διέταξε να γδύσουν τον Γιανγκ, και να τον πετάξουν -μαζί με πέντε άλλους συνεργάτες του – σε ένα κλουβί όπου υπήρχε μια αγέλη 120 άγρια σκυλιά, τα οποία είχαν αφεθεί ατάιστα για τρεις ημέρες. Τα σκυλιά χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από μια ώρα για να τους κατασπαράξουν όλους.
 
Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Βορείου Κορέας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του υποστήριξε ότι η χώρα εισέρχεται πιο ισχυρή το 2014 γιατί εξάλειψε την «φραξιονιστική βρωμιά».
 
«Η έγκαιρη, και ακριβής, απόφαση του κόμματός μας να εξαγνίσει αντικομματικά, αντεπαναστατικά και φραξιονιστικά στοιχεία βοήθησαν πολύ στην παγίωση της ενότητας του κόμματος και της επανάστασης, και ενίσχυσε την αλληλεγγύη μας 100 φορές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κιμ και ζήτησε «πανεθνική ιδεολογική εκπαίδευση και πολιτική ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη έστω και του παραμικρού φαινομένου και στοιχείου υπονόμευσης της ενότητας της χώρας».
 
Διαβάστε επίσης: Βελτίωση των σχέσεων με την Ν. Κορέα θα επιδιώξει το 2014 η Β. Κορέα
 
«Είναι αναγκαίο να θεσπιστεί αυστηρή επαναστατική πειθαρχία και τάξη σε όλους τους τομείς της επαναστατικής πάλης» είπε υποσχόμενος την καταστολή «κάθε είδους ξένης ιδεολογίας και παρακμιακού τρόπου ζωής».
 
Πάντως τα κινεζικά ΜΜΕ, που μετέδωσαν την είδηση του τρόπου της εκτέλεσης, άφησαν να εννοηθεί ότι το Πεκίνο είναι δυσαρεστημένο με την συμπεριφορά του πλέον στενού συμμάχου του. 

Washigton Post: Πέντε λόγοι γιατί δεν ισχύει

Σύμφωνα με την Washington Post, η φήμη για τον τρόπο της εκτέλεσης, ξεκίνησε από μία εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, την Wen Wei Po, η οποία δημοσίευσε την ιστορία στις 12 Δεκεμβρίου. Την παραμονή των Χριστουγέννων, εφημερίδα της Σιγκαπούρης αναδημοσίευσε την πληροφορία, η οποία σύντομα έφτασε να κάνει τον γύρο του κόσμου. Για τον λόγο αυτό δημοσιεύει πέντε λόγους για τους οποίους μπορεί να μην ισχύει η είδηση:

Ads

Πρώτον: Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η Wen Wei Po δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη. Ανάμεσα σε 21 εφημερίδες, βρίσκεται στη 19η θέση της κατάταξης αξιοπιστίας. Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει την πληροφορία, χωρίς να αναφέρει κάποια πηγή.

Δεύτερον: τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ασχοληθεί με την ιστορία εδώ και σχεδόν ένα μήνα από τότε που κυκλοφόρησε. Πολλοί τη θεωρούν αξιόπιστη, επειδή η Wen Wei Po ευθυγραμμίζεται με την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας. Ωστόσο, θα περίμενε κανείς η πληροφορία να εμφανιστεί και σε άλλα μέσα ενημέρωσης που έχουν στενότερη σχέση με την ηγεσία του ΚΚ της Κίνας, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ή η People’s Daily. Αντιθέτως, όλα τα άλλα κινεζικά ΜΜΕ επιμένουν στην ίδια ιστορία: ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν σκοτώθηκε είτε από πολυβόλο, είτε από αντιαεροπορικά πυρά.

Τρίτον: Ούτε τα ΜΜΕ της Νοτίου Κορέας έχουν κάνει αναφορά στην ιστορία, γεγονός που κρίνεται μάλλον ύποπτο, καθώς τα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ μεταδίδουν συχνά ειδήσεις που παρουσιάζουν την Βόρειο Κορέα με αρνητικό τρόπο.

Τέταρτον: Η ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας στις 12 Δεκεμβρίου και από τότε τα ασιατικά ΜΜΕ την αγνοούν. Εάν ήταν αληθινή θα είχε ήδη επιβεβαιωθεί και αναμεταδοθεί. «Φαίνεται ότι τα ασιατικά ΜΜΕ συμπεριφέρονται στην ιστορία, με τον τρόπο που αντιδρούν τα αμερικανικά ΜΜΕ στις πληροφορίες του National Enquirer ότι η Χίλαρι Κλίντον εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο: αγνοώντας τη» γράφει η εφημερίδα.

Πέμπτον: η ιστορία ότι δολοφονήθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα φαντάζει πιο πιθανή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι δικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο.

Την ίδια στιγμή, η Washigton Post δηλώνει ότι δεν μπορεί να διαψευστεί η είδηση λόγω της εσωστρέφειας της Βορείου Κορέας, και επικαλούμενη ειδικούς, γράφει ότι ούτε εκείνοι μπορούν να αποκλείσουν αυτό το σενάριο.