Κι ενώ με κομμένη την ανάσα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αλλά και επαρχιακών πόλεων περιμένουν την αυριανή ημέρα με τις νέες προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ προέβη σε μια μάλλον εμπρηστική δήλωση.

Ads

«Ένα τέρας. Αυτό έχουν δημιουργήσει οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι «ριζοσπαστικά στοιχεία θα επιχειρήσουν να εισχωρήσουν στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», το Σαββατοκύριακο.

Μεταξύ των διαδηλωτών, υπάρχουν και κάποιοι υπερβολικά βίαιοι, πρόσθεσε ο Καστανέ, εκφράζοντας τη λύπη του που «οι τρεις αυτές τελευταίες εβδομάδες των κινητοποιήσεων γέννησαν ένα τέρας που έχει ξεφύγει από τους γεννήτορές του».

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών αλλάζει στρατηγική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των διαδηλώσεων. Έτσι δώδεκα τεθωρακισμένα θα βρίσκονται αύριο στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, 8.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, αντί για 5.000 το περασμένο Σάββατο. Σε όλη δε την επικράτεια φθάνουν τις 89.000 τα όργανα της τάξης που θα βρίσκονται επί ποδός.

Ads

Τα θωρακισμένα αυτά οχήματα «δεν είναι ο στρατός, δεν είναι άρματα μάχης, είναι εξειδικευμένα μέσα της εθνικής χωροφυλακής που επιτρέπουν κυρίως την άρση των οδοφραγμάτων», υποστήριξε ο Καστανέ. 

Εν τω μεταξύ οι μαθητές συνεχίζουν το δικό τους αγώνα κατά των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία. 150 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Παρίσι μετά από βίαια επεισόδια μεταξύ μαθητών και αρχών ασφαλείας. Η δε εικόνα μαθητών που τα ΜΑΤ υποχρέωσαν να γονατίσουν μπροστά σε τοίχο με τα χέρια στο σβέρκο έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών Γάλλων, που τη θεωρούν ταπεινωτική.

Πάντως, νεκρή πόλη θα είναι το Παρίσι αύριο, κλειστός ο πύργος του Άιφελ, κλειστή η Όπερα Γκαρνιέ, κλειστό το Λούβρο και άλλα μουσεία.