Το ημερολόγιο έγραφε 13 Αυγούστου 1926 όταν γεννήθηκε στο Μπιράν της ανατολικής Κούβας ο ηγέτης του νησιού της επανάστασης  Φιντέλ Κάστρο.

Ads

Σήμερα στην Αβάνα είχε στηθεί μια ατελείωτη γιορτή από τους Κουβανούς που ευχήθηκαν με αυτό τον τρόπο χρόνια πολλά στον ιστορικό ηγέτη τους.

Χιλιάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λάτιν κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν της Αβάνας σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Όταν το ρολόι έδειξε 12, ένα συγκρότημα έπαιξε ζωντανά το «Happy Birthday» και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.

Ο Φιντέλ Κάστρο ευχαρίστησε τους Κουβανούς για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε κρατικά ΜΜΕ και στο οποίο ο εμβληματικός επαναστάτης της Αριστεράς δεν παραλείπει να εξαπολύσει πυρά για τον παλαιό εχθρό του, τις ΗΠΑ, παρά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ads

«Θέλω να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τις εκδηλώσεις σεβασμού, τις ευχές και τα δώρα που έχω λάβει, που μου δίνουν τη δύναμη να ανταποδώσω μέσα από ιδέες», γράφει ο Κάστρο.

Ο Κάστρο, που παρέδωσε την εξουσία στον νεότερο αδελφό του Ραούλ το 2008 για λόγους υγείας, συνέχισε αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια στην οικογενειακή φυτεία στο χωριό Μπιράν και ιδιαίτερα τον πατέρα του που πέθανε πριν από την επανάσταση.

Τηρώντας την παράδοση, ο Κάστρο συνέχισε επικρίνοντας τον Μπαράκ Ομπάμα, αυτή τη φορά για την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ τον Μάιο όταν επισκέφθηκε τη Χιροσίμα, όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Του έλειψαν οι λέξεις ώστε να ζητήσει συγγνώμη για τις δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», γράφει ο Κάστρο.