Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να συναντήσει προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου, στο φόντο της κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία. Σημειώνεται ότι Πούτιν κι Ερντογάν θα «διασταυρωθούν» στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά στη γαλλική πρωτεύουσα στις 30 Νοεμβρίου.

Ads

«Μία πρόταση από την τουρκική πλευρά για μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών έχει επιδοθεί στον πρόεδρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», ξεκαθάρισε χωρίς να κάνει γνωστό αν η πρόταση θα γίνει δεκτή.

Οι σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας διέρχονται σοβαρή κρίση μετά την κατάρριψη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία την Τρίτη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-24 πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η Τουρκία ωστόσο φαίνεται να προτίθεται να αμβλύνει το ζήτημα που έχει προκύψει με τον Ταγίπ Ερντογάν να διατηρεί το προσωπείο του «κακού» και τον Αχμέτ Νταβούτογλου να εμφανίζεται πιο μετριοπαθής.

Ο Ρετζάπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εμφανιστεί με δηλώσεις του κατηγορηματικά αντίθετος στο να ζητήσει συγγνώμη από την Ρωσία, όπως επιθυμεί ο Βλαντιμίρ Πούτιον, λέγοντας μάλιστα ότι: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να απολογηθούν. Συγγνώμη θα πρέπει να ζητήσουν αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας. Οι πιλότοι μας έκαναν απλά το καθήκον τους, αντιδρώντας στην παραβίαση των κανόνων».

Ads

Μάλιστα, σε μία από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε κατήγγειλε ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα που του έκανε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. «Μετά το περιστατικό, τηλεφώνησα στον Πούτιν, όμως έως αυτή την στιγμή δεν μου έχει απαντήσει», δήλωσε ο Ερντογάν και σημείωσε πως ενδεχομένως να μην είχε συντριβεί το αεροσκάφος, σε περίπτωση που οι Τούρκοι γνώριζαν ότι είναι ρωσικό.

Η Τουρκία επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ρωσία και τους συμμάχους της, προκειμένου «να αμβλυνθούν οι εντάσεις που προκλήθηκαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού», ανέφερε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στους Times.

Παράλληλα, τόνισε ότι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον απόηχο του περιστατικού. Όπως εξήγησε, «οι αναγκαίες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα τώρα». Διευκρίνισε δε, ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα εδάφη της, ωστόσο επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με τη Μόσχα και τους συμμάχους της για να αμβλυνθούν οι εντάσεις.

Αποφασισμένη για οικονομικό πόλεμο η Ρωσία

Αποφασισμένος να μην δεχθεί νέα πρόκληση από την τουρκική πλευρά εμφανίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την Ρωσία να είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο κατά της Τουρκίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία λέγοντας ότι «παίζουν με τη φωτιά όσοι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας και εμπλέκονται σε εγκληματικές δουλειές με το Ισλαμικό Κράτος». Τόνισε δε, ότι «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι ένα ρωσικό τζετ θα έπεφτε από μία χώρα που θεωρούμε σύμμαχο».

Η Ρωσία, σε μια πρώτη κίνηση οικονομικών αντιποίνων, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ανακοίνωσε τον περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας αναφέρεται πως το 15% των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία «υπολείπεται των ρωσικών προδιαγραφών».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ, είναι πολλά τα επενδυτικά προγράμματα που ενδεχομένως και να ακυρωθούν, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που θα επιβληθούν στην Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, «παγώνουν» όπως όλα δείχνουν τα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream αλλά και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.