Ενώ ο Π.Ο.Υ. ανησυχεί για τη «δραματική» άνοδο του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν -που συνεχίζει να αρνείται το καθολικό lockdown, παρά τις οδηγίες του δικού του Επιστημονικού Συμβουλίου- προσπαθεί να επωφεληθεί από την κρίση, για να ενισχύσει την πολιτική του θέση.

Ads

Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα -το απόγευμα της Πέμπτης- επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, από την αρχή της πανδημίας, 1492 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και 995 είναι διασωληνωμένοι. Η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών και των αντιπολιτευόμενων βουλευτών, θεωρεί ότι οι αριθμοί αυτοί είναι ψεύτικοι. Ο Π.Ο.Υ. κάλεσε, εξάλλου, την Άγκυρα να τηρεί τα πρότυπα και τους κώδικες ως προς την καταγραφή των θανάτων. Όμως, δημοσιογράφοι αποκάλυψαν αντιφάσεις μεταξύ του αριθμού των θαμμένων νεκρών και των στατιστικών του Υπουργείου. Επίσης, ο βουλευτής Omer Faruk Gergerlioglu δήλωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκρύπτει τους θανάτους από τον Κορωναϊό εντός των φυλακών.

Επιπλέον, το Παλάτι του Ερντογάν, που προσπαθεί διαρκώς να  επωφεληθεί από την κρίση, προέβη σε τρία αρνητικά βήματα:

Οι κυβερνητικοί βουλευτές αρνήθηκαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, ενώ, σύμφωνα με το νέο νόμο περί μερικής αμνηστίας ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του COVID-19, οι βιαστές, οι κλέφτες, ακόμη και οι δολοφόνοι, θα  βγουν από τις ήδη υπερπλήρεις φυλακές. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 300.000 φυλακισμένοι στις 335 φυλακές της χώρας και η κυβέρνηση κατασκευάζει 89 νέες δομές.

Ads

Ένα άλλο προκλητικό στοιχείο είναι η εισαγωγή -σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο- περιοριστικών μέτρων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους χρήστες του διαδικτύου. Η κυβέρνηση ελέγχει ήδη περισσότερο από το 95% των Μ.Μ.Ε., αλλά έχει μικρή επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα Twitter, Facebook, Whatsapp και Youtube, που αποτελούν το βασικό βήμα της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με αυτό το νέο νομοσχέδιο, οι χρήστες του διαδικτύου θα συλλαμβάνονται αμέσως μόλις αποστείλουν ή μοιραστούν μηνύματα, στα οποία ασκούν κριτική εναντίον της δύναμης του «ισχυρού» Ενός και Μοναδικού Ανδρός.

Τέλος, ο Ερντογάν συνεχίζει να αρνείται το καθολικό lockdown  για την καταπολέμηση της πανδημίας, στο όνομα της συνέχισης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της πτώχευσης, εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον, αλλά ο Ερντογάν ακόμη υποχρεώνει τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να συνεχίσουν την δουλειά τους. Τα συνδικάτα των εργαζομένων δηλώνουν ότι οι άνθρωποι δεν οφείλουν να επιλέξουν μεταξύ της πανδημίας και της πείνας. Διότι, ένα πολύ μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού δεν διαθέτει άλλους οικονομικούς πόρους, παρά μόνο τους βασικούς μισθούς τους. Είναι, λοιπόν, υποχρεωμένοι να παίρνουν τα μονίμως υπερπλήρη από κόσμο μετρό ή λεωφορεία και να εργάζονται όλη την ημέρα σε εργαστήρια, εργοστάσια ή σε άλλους χώρους εργασίας, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της αναγκαίας ασφαλούς απόστασης μεταξύ των εργαζομένων.

Η εξουσία, που αντιλαμβάνεται τους όρους της οικονομίας, όπως το κέρδος των μεγάλων εταιριών υποστηρικτών του Ερντογάν, δεν υπολογίζει καθόλου τη ζωή των εργαζομένων, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η οικονομία είναι η τέχνη να φθάνει κανείς στο τέλος του μήνα, δίχως να έχει ξοδέψει όλο το μισθό του.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν οι απολύσεις των εργατών για τρεις μήνες. Ενώ, την ίδια στιγμή, εισήγαγε στο ίδιο νομοθετικό κείμενο την έννοια της «μη αμειβόμενης προσωρινής διακοπής εργασίας», η οποία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στο Εργατικό Δίκαιο. Εφεξής, οι εργοδότες, λοιπόν, δεν θα μπορούν, πλέον, να απολύσουν τους εργαζομένους τους, αλλά μπορούν να τους στείλουν σε «μη αμειβόμενη αναστολή εργασίας» (αναγκαστική άδεια)! Ευφυές κόλπο!

Παρά όλες αυτές τις προσπάθειες, το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν κατηγορήθηκε για ανικανότητα στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ο κατά συρροήν δολοφόνος, ο Κορωναϊός COVID-19, δεν διαχωρίζει άντρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, και, ούτε βέβαια, υποστηρικτές και αντιπάλους του Ερντογάν.

Τέλος, πρέπει να προσθέσουμε ότι δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες παρακολουθούν από κοντά τη νοσηλεία του Βρετανού Πρωθυπουργού Boris Johnson, που είναι, άλλωστε, ο γιος του εγγονού ενός Τούρκου πολιτικού, του Ali Kemal, ένθερμου αντιπάλου του Mustapha Kemal Ataturk. «Ο Ποιμένας της Αγέλης στην Αγγλία νόσησε από τον Κορωναϊό COVID-19, κάτι που αποδεικνύει ότι η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης δεν λειτουργεί», τονίζει ένας γιατρός.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.