Η πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ανοίγει διαρκώς νέα μέτωπα με τελευταίο αυτό με τις ΗΠΑ, αλλά και το ενδεχόμενο παρέμβασής του Τούρκου Προέδρου στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην αγορά ωθώντας την τουρκική λίρα σε ιστορικό χαμηλό.

Ads

Ειδικότερα το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο 3,98 έναντι του δολαρίου συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του και έχοντας χάσει πάνω από 17% της αξίας του από τον Σεπτέμβριο.

Τελευταίο επεισόδιο που αναζωπύρωσε την ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σχετίζεται με την υπόθεση του Τουρκο-Ιρανού εμπόρου χρυσού Ρέζα Ζαράμπ.

Ο Ζαράμπ κατηγορείται στις ΗΠα για συνωμοσία με Τούρκου κυβερνητικούς αξιωματούχους και με στελέχη κρατικής τράπεζας για να παρακάμψει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί επί Ομπάμα στο Ιράν εμπορευόμενος χρυσό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Ads

Όπως υποστήριξε στο Reuters εκπρόσωπος τουρκικής κυβέρνησης πρόκειται για μια «ξεκάθαρη δολοπλοκία κατά της Τουρκίας» που «στόχο έχει να πλήξει τους δεσμούς της Τουρκίας με το Ιράν, τη Ρωσία και άλλες χώρες».