Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία μετά από αναμονή τριών μηνών για την ανανέωση της δημοσιογραφικής διαπίστευσης του από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το οποίο επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, Γερμανοί διπλωμάτες συνόδευσαν τον δημοσιογράφο Hasnain Kazim και την οικογένειά του στο αεροδρόμιο προκειμένου να διασφαλίσουν την «ομαλή» αναχώρηση του από τη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου, η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να ανανεώσει τη δημοσιογραφική κάρτα διαπίστευσης του Kazim, καθιστώντας επί της ουσίας σχεδόν αδύνατη τη δυνατότητά του να εργαστεί στη χώρα.

«Η συμπεριφορά αυτή απέναντι στον ανταποκριτή μας είναι απαράδεκτη και παραβιάζει την ελευθεροτυπία» καταγγέλλει το Spiegel στον δικτυακό του τόπο.

Ανεπιθύμητος ο δημοσιογράφος στην Τουρκία 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, παρά «τις προσπάθειες που κατέβαλε επί μήνες», ο δημοσιογράφος Χασνάιν Καζίμ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει διαπίστευση και ως εκ τούτου άδεια παραμονής.

«Σε πολλά άρθρα του έριξε φως, με ισορροπημένο τρόπο, αλλά επικριτικό, στις καταχρήσεις και τα σφάλματα της κυβέρνησης, όπως κάνει κάθε καλός δημοσιογράφος» σημειώνει το Spiegel.

«Η συμπεριφορά των τουρκικών αρχών μπορεί να μας οδηγήσει μόνον σε ένα συμπέρασμα, ότι ο ανταποκριτής μας είναι ανεπιθύμητος λόγω της δουλειάς του εκεί» σημειώνει το περιοδικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε να ανανεώσει τη δημοσιογραφική άδεια σε 8 από τους περίπου 20 Γερμανούς δημοσιογράφους που έχουν διαπίστευση.

Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών συνομιλιών τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Ο Ερντογάν βάζει λουκέτο στην εφημερίδα Zaman: Εισβολή της αστυνομίας [Βίντεο]

Λογοκριτές του Ερντογάν και στο πρακτορείο ειδήσεων Cihan

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούνται για λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης, με τελευταίο «θύμα» την ευρείας κυκλοφορίας αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman που τέθηκε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στις αρχές Μαρτίου, τοποθετώντας δικαστικούς διαχειριστές . 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα διαπραγματευθεί με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, είπε σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ότι η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που απαιτείται να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων Γερμανίας και Τουρκίας.