Στη σύλληψη 14 πανεπιστημιακών προχώρησαν οι τουρκικές αρχές μετά την υπογραφή δήλωσης για την καταγγελία στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας κατά Κούρδων μαχητών που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική προπαγάνδα» από τις αρχές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι πανεπιστημιακοί που συνελήφθησαν μετά από εφόδους σε σπίτια, είναι λέκτορες στο Πανεπιστήμιο Koτζάελι, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις, καθώς πάνω από 130 ακαδημαϊκοί είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες.

Ads

Περίπου 1200 Τούρκοι και ξένοι ακαδημαϊκοί από 89 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων γνωστών προσωπικοτήτων, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, υπέγραψαν την εν λόγω δήλωση με τον τίτλο «Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού του εγκλήματος».  

Η δήλωση καλεί την Άγκυρα να τερματίσει τη «σφαγή» στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Δεν είστε διανοούμενοι. Είστε πέμπτη φάλαγγα…»

Ads

Η επιστολή, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και έξω από την Τουρκία, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Ερντογάν, που υποστηρίζει πως αναπαράγει τη «γλώσσα των τρομοκρατών», δηλαδή των Κούρδων ανταρτών. «Δεν είστε διανοούμενοι. Είστε πέμπτη φάλαγγα στην υπηρεσία ξένων δυνάμεων, που επιθυμούν την ταπείνωση της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τους υπογράφοντες, «τρομοκράτες».

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους πανεπιστημιακούς είναι αυτές της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «υποκίνησης σε παράβαση του νόμου» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ανησυχία από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς. Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε σήμερα την Άγκυρα «να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης», χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη τις συλλήψεις των πανεπιστημιακών. «Οι πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία αναφορικά με τις συλλήψεις πολλών πανεπιστημιακών και διανοούμενων είναι πολύ ανησυχητικές», είπε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ.

Ο Γιάγκλαντ κάλεσε την Άγκυρα «να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης  σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς όπου η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια πρόκληση, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων».

«Ανησυχητική» εξέλιξη χαρακτήρισε τις έρευνες σε βάρος των πανεπιστημιακών και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζον Μπας. Ο Αμερικανός διπλωμάτης επισήμανε ότι η άποψη της Ουάσινγκτον είναι ότι «η έκφραση ανησυχίας για τις βιαιότητες δεν ισοδυναμεί με υποστήριξη της τρομοκρατίας» και η κριτική στην κυβέρνηση «δεν ισοδυναμεί με προδοσία».