Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει κερδίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση και κάθε δημοψήφισμα που διεξήχθη από το 2002 στην Τουρκία, με εξαίρεση τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015, όπου έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Οδήγησε την χώρα ξανά στις κάλπες τον Νοέμβριο του ίδιου έτους κατόπιν μιας μεγάλης στρατιωτικο-αστυνομικής εκστρατείας κατά των Κούρδων και κατάφερε να διασφαλίσει την εξουσία του.

Ads

H εθνική βούληση ήταν και είναι ακόμη το πιο δυνατό του χαρτί. Όμως πάντα ερμηνεύει αυτή την βούληση με έναν τρόπο αντιδημοκρατικό: «Εκπροσωπώ το έθνος, επομένως μπορώ να κάνω όλα όσα θέλω, ακόμη και εάν είναι άδικα, παράνομα και παράτυπα. Τίποτα δεν είναι υπεράνω της εθνικής βούλησης», είπε.

Ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Πρόεδρος πανίσχυρος, ήδη από την εκλογή του τον Ιούνιο του 2018, ο Ερντογάν βλέπει ότι οι πρώην ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος είναι όλο και περισσότερο δυσαρεστημένοι από την πολιτική του: Η οικονομική κρίση, η διπλωματική κρίση και η πολιτική κρίση είναι αντίπαλοι του Σουλτάνου. Επομένως, παίρνει τις προφυλάξεις του:

  • «Εάν εκλεγούν ξανά δήμαρχοι σύμφωνοι με τους τρομοκράτες, θα τους απολύσουμε αμέσως και θα διορίσουμε στις θέσεις τους διοικητές», ανακοίνωσε, αναφερόμενος σε περισσότερες από 100 πόλεις, χωριά και περιοχές όπου είχαν εκλεγεί Κούρδοι δήμαρχοι, οι οποίοι συνελήφθησαν ή απολύθηκαν. Πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε Κούρδος είναι δυνητικά τρομοκράτης κατά τον Ερντογάν. Αντιτιθέμενος στην εθνική βούληση, δηλαδή στην επιλογή των ψηφοφόρων, ο Ερντογάν γνωρίζει ήδη ότι δεν μπορεί να νικήσει στις κουρδικές περιοχές.
  • Η διάρκεια της θητείας των 11 μελών του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), του επίσημου υπεύθυνου θεσμού για την διοργάνωση των εκλογών και για την καταμέτρηση των ψήφων, παρατάθηκε κατά ένα χρόνο με προεδρικό διάταγμα. Αυτοί οι δικαστές είχαν προωθήσει, κατά τις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, οποιαδήποτε παράνομη και παράτυπη επιχείρηση με σκοπό την νίκη του Ερντογάν.
  • Όλοι οι φυλακισμένοι, οι καταδικασμένοι και όσοι κρατούνται μάταια, αν και κανονικά είχαν δικαίωμα ψήφου, πλέον με προεδρικό διάταγμα δεν μπορούν να ψηφίσουν. Οι τουρκικές φυλακές είναι γεμάτες με αντιπάλους του Ερντογάν.
  • Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη των ΜΚΟ έχουν καταδικάσει τα τεράστια και απίστευτα κόλπα που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες με τους εκλογικούς καταλόγους. Ονόματα ψηφοφόρων, που έχουν πεθάνει εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, εμφανίστηκαν στους νέους καταλόγους. Ακόμη, ιδίως στις κουρδικές εκλογικές περιφέρειες, υπάρχουν κάποιες φορές περισσότεροι από 1000 (ναι, χίλιους!) ψηφοφόρους που έχουν εγγραφεί σε ένα και μόνο εκλογικό τμήμα! Και εκατοντάδες ψηφοφόροι έχουν καταχωρίσει διευθύνσεις που δεν υπάρχουν!
  • Η περίπτωση της Κωνσταντινούπολης είναι ενδιαφέρουσα: Ο Ερντογάν μπορεί να χάσει γιατί δεν μπορεί να βρει έναν άξιο υποψήφιο. Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναγκάστηκε να παρουσιαστεί ως υποψήφιος για την πιο μεγάλη πόλη της χώρας. Όμως, κατά το ισχύον Σύνταγμα (που δεν τυγχάνει σεβασμού) πρέπει να παραιτηθεί από την θέση του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης. Αυτό δεν το έχει κάνει. «Οι εκλογές δεν είναι πολιτική δραστηριότητα», προσποιήθηκε. Ο νόμος απαγορεύει «κάθε πολιτική ή κομματική δραστηριότητα στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, οι κεμαλιστές του CHP, αποτελούν τους βασικούς υποστηρικτές του Ερντογάν. Αυτό γιατί το CHP δεν αντιδρά καθόλου εμπρός στους ελιγμούς της εξουσίας. Ο υποψήφιός τους έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει στην Κωνσταντινούπολη αλλά λένε ότι ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης δεν παραιτείται γιατί «το CHP θα νικήσει στην Κωνσταντινούπολη»!

Ads

Το CHP προτιμά πάντα να ορίζει υποψηφίους που πρόσκεινται στην ισλαμική δεξιά προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΑΚΡ. Αρνείται επίσης να συνεργαστεί με το κουρδικό κόμμα και ενισχύει τους δεσμούς του με τους ολιγάριθμους διαφωνούντες από την ακροδεξιάς.

Ο Ερντογάν με τις προαναφερθείσες προφυλάξεις και με την υποστήριξη των ΜΜΕ, τα οποία ελέγχει, μπορεί ακόμη να κερδίσει ορισμένους δήμους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όμως ακόμη και έτσι, έχει ήδη χάσει την νομιμοποίησή του, εξαιτίας των παράνομων αν όχι αντισυνταγματικών πράξεών του.