O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εναντίον της εφημερίδας της αντιπολίτευσης, Τζουμχουριέτ και του διευθυντή της, επειδή δημοσίευσαν φωτογραφίες που καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα παρέδωσε όπλα στους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που πολεμούν την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Σύμφωνα με την γραμμή της αγωγής η εφημερίδα έδρασε «εις βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Ads

Η Τζουμχουριέτ δημοσίευσε την Παρασκευή φωτογραφίες και βίντεο όπου απεικονίζονταν όπλα κρυμμένα κάτω από φάρμακα τα οποία μετέφεραν φορτηγά που είχε σταματήσει τον Ιανουαρίου του 2014 η τουρκική χωροφυλακή σε περιοχή κοντά στη Συρία. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα τα φορτηγά αυτά ανήκαν στην υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) και το φορτίο που μετέφεραν προοριζόταν για τους ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν απέδωσε την υπόθεση της οχηματοπομπής της MİT σε χειραγώγηση της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι θέλει να τον ανατρέψει και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν υποβοηθά τους ισλαμιστές μαχητές στην Συρία.

Η εφημερίδα από την πλευρά της επέμεινε στις καταγγελίες της και δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφίες όλων των μελών της συντακτικής της ομάδας με τον τίτλο: «Αναλαμβάνουμε από κοινού την ευθύνη της ενημέρωσης».

Ads