Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αφαιρεθεί η λέξη «Τουρκία» από τον τίτλο ορισμένων ενώσεων και οργανισμών, όπως του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας (TTB), στους οποίους καταλογίζει ότι αποδοκίμασαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία.

Ads

«Πρέπει σύντομα να αφαιρέσουμε αυτό τον όρο», δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ανατολή.

«Δεν πρόκειται μονάχα τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά επίσης και για τον Δικηγορικό Σύλλογο της Τουρκίας» συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν.

«Διότι δεν έχουν υιοθετήσει υποστηρικτική στάση προς τον αγώνα που εμείς δίνουμε αυτή τη στιγμή για την προάσπιση της πατρίδας μας, το αντίθετο» υπογράμμισε.

Ads

«Το υπουργικό συμβούλιο θα λάβει τα αναγκαία μέτρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας επέκρινε με δριμύτητα τον Τούρκο ηγέτη μετά τη δημοσιοποίηση πριν από δύο εβδομάδες ενός κειμένου όπου διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι ο πόλεμος συνιστά «πρόβλημα για τη δημόσια υγεία», ενώ το κείμενο τελείωνε με τη φράση «Όχι στον πόλεμο, ειρήνη τώρα και παντού».

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έναρξη, την 20η Ιανουαρίου, των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας με στόχο την εκδίωξη από τον θύλακα της Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) των Κούρδων πολιτοφυλάκων των YPG, που συνδέονται πολιτικά με το PKK.

Τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του TTB συνελήφθησαν, κατόπιν αφέθηκαν ελεύθερα υπό περιοριστικούς όρους, παραμένουν ωστόσο στο στόχαστρο έρευνας.