Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα Αμερικανό στρατηγό ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών» επειδή δήλωσε ότι φοβάται πως οι εκκαθαρίσεις που είναι σε εξέλιξη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να έχουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Ads

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος» είπε ο Ερντογάν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού το οποίο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Αυτή ήταν μια από τις χειρότερες επιθέσεις που διέπραξαν, καθώς στο στρατόπεδο αυτό σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.

«Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε» πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο διοικητής της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή».

Ads

Στην ομιλία του στο κέντρο μελετών Aspen ο στρατηγός υπογράμμισε πάντως ότι η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ ένας πολύ σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία, η οποία έχει θέσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, προκειμένου να εκτελούνται από εκεί οι αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, «είναι κάτι παραπάνω από ένα μέρος όπου αποθηκεύουμε τον εξοπλισμό μας», πρόσθεσε ο Βότελ.

Τουρκία: 18.000 στη φυλακή, ακυρώθηκαν 50.000 διαβατήρια

Περισσότερους από 18.000 ανθρώπους έχουν θέσει υπό κράτηση οι τουρκικές αρχές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ 50.000 διαβατήρια ακυρώθηκαν.

Στους 9.677 επίσης ανέρχονται οι πολίτες που περιμένουν να δικαστούν σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται 1.300 υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Όπως δήλωσε, ο Τούρκος υπουργός, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters «η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει σύντομα την απόφασή της σχετικά με την απαγόρευση που επέβαλε στους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας να πάρουν άδεια για διακοπές».