Να είναι σε ετοιμότητα για επιστράτευση κάλεσε το Σάββατο ο Ερντογάν τον τουρκικό λαό. 

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην πόλη Καχραμανμαράς της νοτιοανατολικής Τουρκίας και με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν της Συρίας, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας αντίστασης. Θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Μετά τις συσκέψεις που κάνουμε με τη στρατιωτική ηγεσία, και αν κληθεί ο λαός μας με φύλλα πορείας, ο λαός θα σπεύσει, με πρώτο εμένα».

Ο Ερντογάν μίλησε και για το «ένδοξο παρελθόν της οθωμανικής αυτοκρατορίας», λέγοντας με νόημα πως η σημερινή έκταση της Τουρκίας φτάνει τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν κάποτε ήταν «18 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πού φτάσαμε…».

Ads

Μάλιστα, τη στιγμή που μιλούσε, στελέχη του κόμματος ανέβασαν στο βήμα ένα ανήλικο κοριτσάκι που ήταν ντυμένο στρατιώτης, και καταγράφεται να κλαίει έντρομο μπροστά στις κάμερες. 

Η κίνηση αυτή του Τούρκου Προέδρου προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, με τον δημοσιογράφο Abdullah Bozkurt που ανήκε στο δυναμικό της Zaman και τώρα είναι εξόριστος, να τη χαρακτηρίζει «αρρωστημένη». Σύμφωνα με τον Bozkurt, το κοριτσάκι «είναι έτοιμο να γίνει μάρτυρας και να ταφεί με την τουρκική σημαία στην τσέπη της». 

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου προκάλεσε πανικό. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι μπήκαν μέσω διαδικτύου στο σύστημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αποτέλεσμα αυτό να καταρρεύσει.