Την απόσυρση της Τουρκίας από άσκηση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Νορβηγία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος έγινε έξαλλος καθώς σε έναν νορβηγικό πίνακα με εχθρικούς στόχους εμφανιζόταν μια φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ και το δικό του όνομα.

«Χθες προέκυψε ένα θέμα στην Νορβηγία. Ανήρτησαν έναν πίνακα των εχθρών. Σε αυτόν τον πίνακα υπήρχε φωτογραφία του Ατατούρκ και στην άλλη πλευρά το όνομά μου. Αυτοί ήταν στο στόχαστρο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

«Την ώρα που αυτό έγινε γνωστό, ο Αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο υπουργός μας αρμόδιος για την ΕΕ, ήταν καθ’ οδόν προς Καναδά. Με κάλεσαν. Με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ, ότι συμμετέχουμε με 40 στρατιώτες και ότι αποφάσισαν να τους αποσύρουν. Απάντησα και βέβαια να το κάνετε άμεσα μην περιμένετε καθόλου. Ακόμη κι αν αποσυρθούν οι εν λόγω στόχοι, να αποσυρθούν άμεσα οι 40 στρατιώτες μας. Δεν νοούνται τέτοια συμμαχία και τέτοιoı σύμμαχοι». 

Ads

Συγγνώμη από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα συγγνώμη από την Τουρκία «για ένα περιστατικό» που σημειώθηκε στη διάρκεια άσκησης της Ατλαντικής συμμαχίας στη Νορβηγία.

«Ζητώ συγγνώμη για την προσβολή. Το περιστατικό ήταν το αποτέλεσμα πράξεων ενός ατόμου και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε γραπτή δήλωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απολύθηκε μετά το περιστατικό.