Το πογκρόμ που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαπολύσει μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δεν έχει τέλος.

Ads

Οι τουρκικές αρχές απέπεμψαν σήμερα σχεδόν 15.000 δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους λειτουργούς του Δημοσίου, ενώ έκλεισαν περισσότερα από 500 ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό ότι τα πρόσωπα αυτά και τα συγκεκριμένα ιδρύματα εμπλέκονται στην προσπάθεια ανατροπής του Τούρκου προέδρου.

Πιο συγκεκριμένα αποπέμφθηκαν 1.988 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, 7.586 μέλη της αστυνομίας, 403 άνδρες της χωροφυλακής και περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι δημοσίων οργανισμών.

Περισσότεροι από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί συνολικά έχουν αποπεμφθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί πως ενορχήστρωσε ο ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Ads

Το διάταγμα ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο περισσοτέρων από 500 ιδρυμάτων, 18 φιλανθρωπικών οργανώσεων και 9 μέσων ενημέρωσης, με την κατηγορία ότι έχουν σχέση με το πραξικόπημα ή διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν.