Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε μετά το πέρας της συνόδου των G20 να μην επικυρώσει τελικά τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αν δεν λάβει οικονομικό αντιστάθμισμα. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που δεν δεσμεύτηκε για την την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι υπόλοιπες 19 χώρες το έκαναν χαρακτηρίζοντας τη «μη αναστρέψιμη».

Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε «έσπασε» το κοινό μέτωπο των 19 απέναντι στις ΗΠΑ.  

«Έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ, προσανατολιζόμαστε προς την μη έγκριση της Συμφωνίας από το κοινοβούλιο μας», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Παρισιού το 2015, έλαβε κάποιες υποσχέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

Ads

«Καθώς έχουμε περιληφθεί ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, και όχι ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες, μας υποσχέθηκαν μια αντιστάθμιση των οικονομικών συνεπειών. Εμείς είπαμε ότι αν αυτό συμβεί, θα την εγκρίνουμε στο κοινοβούλιο, στην αντίθετη περίπτωση, όχι», συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόρριψης της συμφωνίας.