Τους ένωνε η έχθρα για τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, τους χώριζε η παρουσία των Κούρδων. Οι δυο ισχυροί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ωστόσο, επανήλθαν αυτές τις μέρες στον πρότερο απόλυτα συνεργάσιμο βίο. Τραμπ και Ερντογάν συμφωνούν για τα περισσότερα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πόλεμο και την επόμενη μέρα στη Συρία.

Ads

Ο Ταγίπ Ερντογάν «διαβεβαίωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναλάβει να εξοντώσει ό,τι μένει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή και ταυτόχρονα συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κενό εξουσίας στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά το «αγκάθι» που λέγεται Κούρδοι, η αποχώρηση των Αμερικανών αφήνει στην πραγματικότητα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG χωρίς στρατιωτική στήριξη, ενώ ο Ερντογάν βρίσκει την ιδανική ευκαιρία και απειλεί να επιτεθεί εναντίον της, θεωρώντας τους Κούρδους μαχητές τρομοκράτες. Και είναι ιδανική ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο όχι μόνο για να καταστείλει τους ανυπότακτους Κούρδους, αλλά και για να κατευνάσει έτσι την ανυπακοή στο εσωτερικό του, καθώς την ίδια ώρα που ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους και οξύνει τις εντάσεις σε Συρία και Αιγαίο, ζοφερή είναι η κατάσταση στην τουρκική οικονομία και δυσοίωνες οι προβλέψεις για το 2019 ενώ τα συνδικάτα των εργαζομένων βγήκαν στους δρόμους και διαδηλώνουν για «ψωμί, δουλειά, ελευθερία».

Έτσι, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων, η Τουρκία αποστέλλει ενισχύσεις στα σύνορά της με την Συρία, προσθέτοντας ότι 100 οχήματα, περιλαμβανομένων ημιφορτηγών, και όπλα μεταφέρονται στην περιοχή.

Ads

Οι ενισχύσεις αυτές αποστέλλονται λίγες ημέρες μετά την δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα αναβάλλει σχεδιασμένη στρατιωτική επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία.

Ωστόσο η τουρκική αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται προς την μεθοριακή περιοχή Κιλίς, στη νότια επαρχία Χατάι, και περιλαμβάνει άρματα μάχης, οβιδοβόλα, πολυβόλα και λεωφορεία που μεταφέρουν καταδρομείς. Ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού και του προσωπικού θα στρατοπεδεύσει σε θέσεις κατά μήκος των συνόρων ενώ ορισμένοι πέρασαν στη Συρία μέσω της περιοχής Ελμπεϊλί.

Η Ελμπεϊλί βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία, η οποία αποτέλεσε μήλον της έριδος μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον. Τον Ιούνιο οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία βάσει της οποίας θα απομακρύνονταν οι YPG από την περιοχή, αλλά η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ότι έχει καθυστερήσει ο οδικός χάρτης. Το Reuters δεν κατάφερε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τα αίτια για τις ενισχύσεις αυτές και Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν σχετικά.

Και την ίδια ώρα που ο Ερντογάν απειλεί τους εξωτερικούς εχθρούς, τους Κούρδους, προειδοποιεί και τους εσωτερικούς εχθρούς, την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, σε πολλές εμφανίσεις του ο πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα, εάν κατέβει σε διαδηλώσεις. Προφανώς η κυβέρνηση φοβάται μήπως εμφανιστούν κίτρινα γιλέκα και στην Τουρκία. Ο φόβος είναι τόσο μεγάλος, που λέγεται ότι η αστυνομία ετοιμάζεται να εμποδίσει την κατασκευή τέτοιων γιλέκων, κάτι που επίσης λέγεται ότι έχει ξεκινήσει σε πολλές επαρχίες της χώρας.

image

Ο Ερντογάν θα εξοντώσει ό,τι μένει από το «Ισλαμικό Κράτος»

Ο Ταγίπ Ερντογάν «διαβεβαίωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναλάβει να εξοντώσει ό,τι μένει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή και αυτήν την «διαβεβαίωση» ο Αμερικανός πρόεδρος θεώρησε αξιόπιστη και χρήσιμη να την επαναλάβει παρεμβάλλοντάς την στην πολεμική που έχει δημιουργήσει στην Ουάσινγκτον η αιφνίδια απόφασή του.

«Ο πρόεδρος @RT_Erdogan της Τουρκίας μού έδωσε διαβεβαιώσεις με πολύ ισχυρές εκφράσεις ότι θα ξεριζώσει ό,τι απομένει από το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία. Τα στρατεύματά μας επιστρέφουν στην πατρίδα!», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ διευκρινίζοντας ότι είναι πεπεισμένος πως ο ομόλογός του είναι ικανός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλίσουν τον συντονισμό ανάμεσα σε στρατιωτικούς, διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους των χωρών τους για να αποφύγουν το κενό εξουσίας που είναι πιθανόν να καταλήξει στην εκμετάλλευση της αμερικανικής αποχώρησης και της μεταβατικής φάσης στην Συρία», αναφέρει η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της απόφασης αυτής» για την αποχώρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τραμπ αποσύροντας τους περίπου 2000 Αμερικανούς στρατιώτες από τη βορειοανατολική Συρία, όπου μάχονταν στο πλευρό των Αραβο-Κούρδων πολιτοφυλάκων εναντίον των τζιχαντιστών, αφήνει στην πραγματικότητα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG χωρίς στρατιωτική στήριξη, έκθετη στις «ορέξεις» του Ερντογάν που ετοιμάζεται απειλεί να επιτεθεί εναντίον τους, θεωρώντας τους τρομοκράτες.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους της. Οδήγησε στις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις και του ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών Μπρετ ΜακΓκερκ, που αντιτίθεντο στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

image

Το Παρίσι διαβεβαιώνει τους Κούρδους της Συρίας για τη «στήριξή» του

Η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία θα μπορούσε να υποχρεώσει τον κουρδοαραβικό συνασπισμό να εγκαταλείψει τη μάχη του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να προκαλέσει, εμμέσως, την απελευθέρωση εκατοντάδων αλλοδαπών τζιχαντιστών, κυρίως Ευρωπαίων, που έχουν συλληφθεί στην περιοχή, προειδοποίησε από το Παρίσι εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας.

«Θα είναι δύσκολο να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες επειδή οι δυνάμεις μας θα αναγκαστούν να αποσυρθούν από τις γραμμές του μετώπου στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ, για να λάβουν θέσεις στα σύνορα με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν επίθεση», είπε η Ιλχάμ Άχμαντ, μία πολιτική εκπρόσωπος του συνασπισμού αυτού.

Η Άχμαντ συναντήθηκε με Γάλλους αξιωματούχους για να συζητήσει τα νέα δεδομένα και την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό της αραβοκουρδικής συμμαχίας.

Οι Κούρδοι, φοβούμενοι μια επίθεση από την Τουρκία, προβάλουν επίσης την απειλή της απελευθέρωσης των εκατοντάδων ξένων τζιχαντιστών που έχουν συλλάβει και κρατούν, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις στη Δύση να μην τους εγκαταλείψει. «Φοβόμαστε ότι δεν θα ελέγχουμε πλέον την κατάσταση και θα είναι δύσκολο για εμάς να τους κρατάμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος», στην περίπτωση που ξεκινήσουν επιχειρήσεις από την τουρκική πλευρά, υπογράμμισε η Άχμαντ.

Ένας άλλος Κούρδος αξιωματούχος, ο Ριάντ Ντραρ, επισήμανε ότι η απελευθέρωση των υπόπτων τζιχαντιστών προφανώς δεν θα γίνει εκ προθέσεως. «Φοβόμαστε ότι το χάος που θα ακολουθήσει αν υπάρξει επίθεση από την Τουρκία δεν θα μας επιτρέψει να προστατεύουμε τις κοινότητες όπου βρίσκονται», σημείωσε.

Η τύχη αυτών των τζιχαντιστών που κρατούνται στη Συρία αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι άνθρωποι αυτοί: οι πατρίδες τους δεν επιθυμούν ούτε την απελευθέρωσή τους, ούτε και να τους δεχτούν πίσω.

Οι δύο εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας έγιναν δεκτοί από συμβούλους του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν την κατάσταση. «Ζητήσαμε επίσης οι (γαλλικές) δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην περιοχή, μέχρι να βρεθεί μια πολιτική λύση», είπε η Άχμαντ.

Οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου διαβεβαίωσαν τους Κούρδους της Συρίας για την αλληλεγγύη του Παρισιού και εξήγησαν ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τις ΗΠΑ ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Έχει αναπτύξει πυροβολικό και αεροσκάφη στην περιοχή της Συρίας. Σύμφωνα με πολλές πηγές, επί του εδάφους βρίσκονται επίσης και μέλη των ειδικών δυνάμεων, όμως η κυβέρνηση ουδέποτε επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία.