Ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους έχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και αυτό είναι το νερό. Οι τζιχαντιστές έκλεισαν το φράγμα του Ευφράτη στα δυτικά της χώρας μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την παροχή νερού στις δυτικές επαρχίες, οι οποίες θα μπορούσαν να βυθιστούν στην ξηρασία, ενώ παράλληλα το Ισλαμικό Κράτος αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα στις επιθέσεις τους ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ads

Οι τζιχαντιστές κατάφεραν να εκτρέψουν τη ροή του νερού προς όφελός τους ώστε να τροφοδοτούνται στα πεδία μαχών στο Ραμάντι με αποτέλεσμα στις νότιες επαρχίες τα επίπεδα του νερού να έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ιράκ.

Ο ποταμός Ευφράτης αποτελεί το σύνορο μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού κράτος, που ελέγχουν τις βόρειες όχθες του, και του ιρακινού στρατού που επιχειρεί να προωθηθεί προς το Ραμάντι. Επιπλέον με την κίνησή τους οι τζιχαντιστές δημιούργησαν ένα ακόμη πρόβλημα στις κυβερνητικές δυνάμεις που προσπαθούν να ανακόψουν την προέλασή τους. «Μέχρι τώρα ελέγχαμε μόνο τις γέφυρες και ορισμένες περιοχές του ποταμού, όμως τώρα, στην περιοχή, όλος ο ποταμός είναι προσπελάσιμος», εξηγεί εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Ανμπάρ, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Ραμάντι.

Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν οι τζιχαντιστές έχουν επιχειρήσει να ελέγξουν το νερό και να το αξιοποιήσουν ως όπλο στον πόλεμο ενάντια στις ιρακινές δυνάμεις. Πέρυσι το καλοκαίρι το Ισλαμικό Κράτος είχε καταφέρει να καταλάβει το φράγμα της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ και απειλούσαν να εισβάλουν στη Βαγδάτη. Τότε η πορεία τους ανακόπηκε με τη συνδρομή των κουρδικών δυνάμεων του Ιρακινού Κουρδιστάν και την υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Ads

«Το Ισλαμικό Κράτος διεξάγει τον βρωμικό πόλεμο του νερού», δήλωσε ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Ανμπάρ. «Η διακοπή της παροχής νερού είναι το χειρότερο έγκλημα που μπορεί να διαπραχθεί», ανέφερε, προσθέτοντας πως κινδυνεύουν οι ζωές παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων.

«Το Ισλαμικό Κράτος μάλλον δεν έχει αρκετούς μαχητές για να μας αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή και έτσι χρησιμοποιεί το νερό ως όπλο για να μας αποδυναμώσει», σημειώνει άλλος αξιωματούχος του επαρχιακού συμβουλίου. «Στις αγώνες εκτάσεις όπου διεξάγονται οι μάχες με το Ισλαμικό Κράτος, ο έλεγχος του νερού είναι το απόλυτο όπλο τρόμου», σχολιάζει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων «Soufan Group» που εξειδικεύεται σε γεωστρατηγικά θέματα.