Ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ αναφέρθηκε με έμφαση και επιμονή στη συμβολή των «μεταναστών» και του «κράτους δικαίου» στην ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να επιταχύνει την απέλαση των παράτυπων μεταναστών και συγκρούεται με την αμερικανική δικαιοσύνη για το ρατσιστικό, αντιμεταναστευτικό διάταγμα.

Ads

«Εδώ και 240 χρόνια– δηλαδή, περίοδο που ισούται με τουλάχιστον τρεις φορές τη διάρκεια της δικής μου παρουσίας στη Γη- οι Αμερικανοί συνδύασαν την εφευρετικότητα, την οικονομία της αγοράς, τη ροή ταλαντούχων και φιλόδοξων μεταναστών και το κράτος δικαίου για να επιτύχουν μία αφθονία που ξεπέρασε τα όνειρα των πατέρων τους έθνους», γράφει ο Γουόρεν Μπάφετ στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά Μέσα, επί της ουσίας ο Μπάφετ λέει ότι, ήταν οι ταλαντούχοι και φιλόδοξοι μετανάστες που έκαναν την Αμερική μεγάλη -φράση που παραπέμπει ευθέως στο προεκλογικό σλόγκαν του Τραμπ.

Ακόμη και το δημοσίευμα του Fortune αρχίζει με την εξής φράση: «Ο Μπάφετ λέει πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να κατανοήσει ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που έγινε η Αμερική μεγάλη είναι η μετανάστευση».

Ads

Τον περασμένο χρόνο, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, είχε καλέσει τους υποψήφιους για το χρίσμα των δύο κομμάτων στις προεδρικές εκλογές «να μην στοιχηματίσουν εναντίον της Αμερικής».

Η ασυνήθιστα πολυσέλιδη επιστολή του βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μία συγκυρία κατά την οποία υπολογίζεται ότι, περί τα 11 εκατ. άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ δεν έχουν νόμιμα έγγραφα.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2016, η Berkshire, η οποία κατέχει μέρος των ομίλων Kraft Heinz και Coca Cola και πρόσφατα επένδυσε στην Apple, επωφελήθηκε από την ευφορία που προκάλεσε στην Γουόλ Στριτ η εκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν χθες, Σάββατο, ο όμιλος είχε καθαρά κέρδη ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου και άνοδο κατά 15% σε επίπεδο έτους.

Για το σύνολο του 2016, τα κέρδη ανέρχονται σε 24,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ελαφρά υποχώρηση σε ετήσια βάση.