Ο διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς αρνήθηκε κατ' επανάληψη να αποκαλύψει κατά πόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει την βοήθεια του για να παρεμποδίσει την έρευνα του FBI για τις πιθανές σχέσεις μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Η εφημερίδα Washington Post με δημοσίευμά της την Δευτέρα ανέφερε ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Μάικ Ρότζερς, διευθυντή της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και από τον Κόουτς να αρνηθούν ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για συμπαιγνία μεταξύ του επιτελείου της προεκλογικής ομάδας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και της Ρωσίας.

Κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο διευθυντής της DNI δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις για το κατά πόσον ευσταθούν αυτές οι κατηγορίες.

«Χρειάζεται να περνάω αρκετό χρόνο με τον πρόεδρο για να συζητάμε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και μυστικών πληροφοριών... Συζητάμε τακτικά πολλά από αυτά τα θέματα», τόνισε ο Κόουτς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Αλλά «πάντα σκέφτομαι (...) ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζω δημόσια» αυτές τις συζητήσεις, τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση στον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακέιν, επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Ο Κόουτς αποδοκίμασε τις διαρροές που πυροδότησαν δημοσιεύματα, όπως αυτό της Washington Post. «Οι διαρροές έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη αξία και διαδραματίζουν έναν πολύ αρνητικό ρόλο για την εθνική μας ασφάλεια», τόνισε ο διευθυντής της υπηρεσίας, προειδοποιώντας πως: «Οι διαρροές απειλούν ζωές».

Την προηγούμενη εβδομάδα αρκετά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε αυτοπροσώπως και σε τηλεφωνική επικοινωνία από τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να εγκαταλείψει την έρευνα για την ρωσική ανάμειξη.