Με πληθώρα υπουργών, τους διευθύνοντες συμβούλους της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες επιχειρηματίες, φτάνει αύριο στις 15:30 στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του  Αφιερωματικού Έτους 2016.

Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Ads

Οι συμφωνίες 

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης πρωθυπουργού και Ρώσου προέδρου και των  διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
• Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
o Επιστήμη και τεχνολογία
o Τουρισμό
o Μετεωρολογία
• Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
o Enterprise Greece – Invest in Russia
o ΕΛΠΕ – Rosneft
o Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
o Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Το πρόγραμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα

Τον κ. Πούτιν θα υποδεχτεί εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στις 16:30, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αμέσως μετά, στις 17:00 θα μεταφερθεί στο  Μέγαρο Μαξίμου για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις 17:35 θα ακολουθήσει γεύμα Εργασίας – διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, στις 18:35, θα πραγματοποιηθεί υπογραφή συμφωνιών.

Στις 18:55 έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 19:35 ο Ρώσος πρόεδρος θα παρευρεθεί σε εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο παρουσία του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του θα επιστρέψουν, στο αεροδρόμιο Μακεδονία από όπου ο κ. Πούτιν θα αποχωρήσει μετά από μια ανεπίσημη τελετή προπομπής.