Πριν προλάβει να του το πάρει η Γαλλία, το επέστρεψε ο ίδιος. Η προεδρία της Συρίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι επέστρεψε το παράσημο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής που είχε απονείμει η Γαλλία το 2001 στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, επισημαίνοντας ότι αρνείται να φορά το παράσημο μιας χώρας που είναι «σκλάβος» των ΗΠΑ.

Ads

Το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε επισημάνει τη Δευτέρα ότι το Παρίσι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αφαίρεσης της τιμητικής διάκρισης που είχε αποδοθεί στον Άσαντ, δύο ημέρες μετά τη συμμετοχή της Γαλλίας στα πλήγματα εναντίον στόχων του συριακού στρατού.

«Το υπουργείο Εξωτερικών επέστρεψε επισήμως στη Δημοκρατία της Γαλλίας, μέσω της πρεσβείας της Ρουμανίας στη Δαμασκό που εκπροσωπεί τα γαλλικά συμφέρονται στη Συρία, το παράσημο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής που είχε δοθεί στον πρόεδρο Άσαντ από τον Γάλλο πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ», ανέφερε η συριακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση ελήφθη μετά «τη συμμετοχή της Γαλλίας στην επίθεση μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εναντίον της Συρίας στις 14 Απριλίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ads

«Δεν αποτελεί τιμή για τον πρόεδρο Άσαντ να φορά το παράσημο που του δόθηκε από μια χώρα σκλάβο και ακόλουθο των ΗΠΑ που στηρίζει τους τρομοκράτες», τονίζεται στην ανακοίνωση.