Στη διαδήλωση  διαμαρτυρίας κατά της ρατσιστικής βίας και υποστήριξης των Αφροαμερικανών, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μπρούκλιν, συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ελπιδοφόρος, κρατώντας μια πικέτα που έγραφε «Black lives matter».

Ads

Η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο του Μπρούκλιν Έρικ Άνταμς, ο οποίος θυμήθηκε την πορεία του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, αλλά και από πλήθος ανθρώπων στα social media.

Σε δήλωσή του, μετά τη διαδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει:

«Ήρθα εδώ στο Μπρούκλιν σήμερα για να είμαι αλληλέγγυος με τις αδερφές μου και τους αδελφούς μου των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταστρατηγηθεί. Ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς βία οποιουδήποτε είδους, και ευχαριστώ όλους εκείνους που εμπλέκονται, επειδή η βία προκαλεί μόνο περισσότερη βία. Πρέπει να μιλήσουμε και να μιλήσουμε δυνατά ενάντια στην αδικία στη χώρα μας. Είναι ηθικό καθήκον και υποχρέωση μας να διατηρούμε την αγιότητα κάθε ανθρώπου. Αντιμετωπίσαμε μια πανδημία σοβαρής σωματικής ασθένειας, αλλά η πνευματική ασθένεια στη χώρα μας εκτείνεται ακόμη πιο βαθιά και πρέπει να θεραπευτεί με ενέργειες καθώς και με λόγια. Και έτσι, θα συνεχίσω να παραμένω ενάντια στις παραβιάσεις μαζί με όλους εκείνους που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή την εθνική καταγωγή τους».

Ads

Ο πρόεδρος του Μπρούκλιν, Ερικ Ανταμς,  έγραψε:

«Η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί ενότητα όλων. Όταν ο Έλληνας Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος βάδισε με τον Δρ Κινγκ στο Σελμά, μίλησε ισχυρά για τα πολιτικά δικαιώματα. Χαίρομαι που ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα πραγματοποιήσει πορεία στο Μπρούκλιν σήμερα στις 3 για να ζητήσει δικαιοσύνη για την Breonna Taylor…Ευχαριστώ τον κ. Ελπιδόφορο της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την απάντηση στην πρόσκλησή μας και την πορεία μας για δικαιοσύνη. Θα χρειαστεί όλοι μας στις ΗΠΑ, μαύροι και μη, για να προσφέρουμε δικαιοσύνη για την Breonna, τον Τζόρτζ, τον Ahmaud και κάθε όνομα που δεν θα μάθουμε ποτέ. Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».

Είχε προηγηθεί πριν λίγες μέρες και μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ανάρτηση του Ελπιδοφόρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία τόνιζε ότι «η άδικη αυτή δολοφονία δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις αξίες και τα ιδεώδη της Αμερικής. Η βία γεννά μόνο βία, αλλά όταν μια τέτοια βία ασκείται από αυτούς που έχουν εξουσία, τότε όλοι οφείλουμε να μη μένουμε σιωπηλοί. Να σταθούμε απέναντι στον ρατσισμό και να απαιτήσουμε ισότητα και ισονομία για όλους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τοποθετείται με τρόπο προοδευτικό. Υπενθυμίζεται ενδεικτικά και αντίθετα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος,  η απόφασή του να χορηγείται η Θεία Κοινωνία με ατομική λαβίδα σε κάθε πιστό, λόγω πανδημίας.

* Η κεντρική φωτογραφία από το  https://hellasjournal.com