Μοιάζει με σκηνή από ταινία αλλά δεν είναι. Με αυτά τα λόγια το περιοδικό Time προλογίζει την παραπάνω φωτογραφία.

Ads

Ένας άντρας κάθεται στο κρεβάτι και καπνίζει πίπα. Ακούει μουσική στο πικάπ. Γύρω του ερείπια. Αυτό είναι το Χαλέπι. 

Ο άντρας λέγεται Μοχάμεντ Άνις και τον φωνάζουν Αμπού Ομάρ. Είναι συλλέκτης βίντατζ αυτοκινήτων. Η φωτογραφία του Τζόζεφ Έιντ για το AFP, πρώτοδημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου και από τότε έγινε viral. 

Ο φωτογράφος μαζί με τον Σάμυ Κετζ επέστρεψαν στο Χαλέπι σχεδιάζοντας να δώσουν συνέχεια στην ιστορία του άντρα που μάζευε αυτοκίνητα αντίκες. Όταν έφτασαν στη γειτονιά, κάποιοι κάτοικοι της περιοχής τους οδήγησαν στο σπίτι του. Ο Κετζ λέει ότι το ένα τρίτο των αυτοκινήτων του Αμπού έχουν πια κλαπεί ή καταστραφεί.

Χτύπησαν την πόρτα κι εκείνος τους άνοιξε. Ενώ περιφέρονταν στο σπίτι έπεσαν πάνω στο πικάπ. Ο Αμπού τους είπε ότι το χρησιμοποιεί ακόμη καθώς είναι μηχανικό και δεν χρειάζεται ρεύμα για να λειτουργήσει. Προσφέρθηκε να παίξει μερικά βινύλια αλλά είπε ότι δεν μπορεί να ακούει μουσική χωρίς να καπνίζει την πίπα του. 

Ads

Κι έτσι ο Αμπού άναψε την πίπα του, έβαλε τη βελόνα στο πικάπ και κάθισε να απολαύσει τη μουσική του, στο σπασμένο κρεβάτι του, στο ερειπωμένο δωμάτιο του κατεστραμμένου σπιτιού του, στην ερημωμένη πόλη του, στην ρημαγμένη χώρα του…