Μήνυμα του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταφέρει ο σύμβουλος του πρώτου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων,Ναμπίλ Σαάτ.

Ads

Ο  Σαάτ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ότι θα παραδώσει το μήνυμα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το περιεχόμενο του μηνύματος», όπως δήλωσε ο Ναμπίλ Σαάτ, «συνίσταται στο εξής: αυτό που επιδιώκουμε είναι οι ΗΠΑ να μην έχουν το μονοπώλιο (της μεσολάβησης στην παλαιστινο- ισραηλινή) ειρηνευτική διαδικασία, και επιθυμούμε πολύ η Ρωσία να διαδραματίσει μελλοντικά σημαντικό ρόλο στην διευθέτηση του Μεσανατολικού».

Ο Ναμπίλ Σαάτ υπογράμμισε ότι στην Παλαιστίνη αξιολόγησαν πολύ θετικά την στάση της Ρωσίας στο θέμα της Ιερουσαλήμ αλλά και την στάση που υιοθέτησε η Ρωσία, μετά το βέτο που έθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ.

Ads

«Η Ρωσία είναι σε θέση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διευθέτηση του προβλήματος και εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να συζητήσουμε συγκεκριμένες μορφές συμμετοχής της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία» προσέθεσε ο Σαάτ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, ουσιαστικά, συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Αμπάς, σύμφωνα με τις οποίες, θα έπρεπε να ήταν κάποιος «τρελός» για να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο του μεσολαβητή με στόχο την επίτευξη της ειρήνης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Ο Αμπάς πήρε τον λόγο και μίλησε στη Ραμάλα ενώπιον υψηλόβαθμων Παλαιστινίων αξιωματούχων που συνεδρίασαν για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση, την 6η Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε προτού οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ το οποίο καταδίκαζε τη μονομερή αυτή αναγνώριση.

«Οποιοσδήποτε επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στον ρόλο του εταίρου ή του μεσολαβητή στη διαδικασία για την ειρήνευση είναι τρελός» υπογράμμισε ο Αμπάς.

Από την 6η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αρνείται οποιαδήποτε επαφή με τη διοίκηση Τραμπ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ, όμως δεν θα συναντήσει κανέναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε και να επιστρέψουμε πολλές φορές ενώπιον των ΗΕ προκειμένου να καταστούμε πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο Μαχμούτ Αμπάς.

«Δεν μας λείπει τίποτα. Διαθέτουμε μια πολιτική εξουσία, διαθέτουμε εδάφη και σύνορα. Έχουμε το δικαίωμα να αναγνωριστούμε από τον υπόλοιπο κόσμο» κατέληξε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.