Έντεκα χρόνια μετά το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Μια ενοχλητική αλήθεια» με θέμα την κλιματική αλλαγή, ο Αλ Γκορ επιστρέφει με νέα δουλειά και παρουσιάζει τις εξελίξεις της κρίσης αυτής ενώ παράλληλα δείχνει πώς είναι δυνατή η αλλαγή σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Στο νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μια άβολη συνέχεια», το σκηνοθετικό ζευγάρι Μπόνι Κοέν και Τζον Σενκ ακολουθεί τον Αλ Γκορ στη «σταυροφορία του» να ευαισθητοποιήσει κι ενημερώσει τον κόσμο και να εμπνεύσει την επόμενη γενιά ακτιβιστών.

Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο ντοκιμαντέρ του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, το 2006, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ακόμη χειροπιαστές και η σχέση  μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων καιρικών συνθηκών ήταν δύσκολο να αποδειχθεί.

Σήμερα, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ενημερωμένοι και γνωρίζουν ότι τα τελευταία 11 χρόνια δεν ήταν καλά για τον πλανήτη μας. Υπερχείλιση των θαλασσών, ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδος θερμοκρασίας, ξηρασία, αποκόλληση των παγόβουνων στην Ανταρκτική, τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά.

Παρόλα αυτά, ένα από τα ελπιδοφόρα μηνύματα του νέου ντοκιμαντέρ, είναι ότι σήμερα, χώρες, κοινότητες και πολίτες προσαρμόζονται έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ότι υπάρχουν ακόμη λύσεις για ατομική και συλλογική δράση προς αποφυγής της καταστροφής.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο σημαντική πρόκληση για την ανθρωπότητα και αν είστε ανάμεσα σε εκείνους που δεν αισθάνονται ακόμα έτσι, περιμένετε λίγα χρόνια και στοιχηματίζω πως θα αλλάξετε γνώμη. Αυτή η ταινία θα σας δώσει την απάντηση στις τρεις πιο σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με την κλιματική κρίση. Πρέπει να αλλάξουμε; Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι σοβαρές, αδιανόητες. Αλλά δεν είναι μια καταθλιπτική ταινία γιατί οι απαντήσεις στο δεύτερο ερώτημα, εάν μπορούμε να αλλάξουμε, είναι πραγματικά συναρπαστικό. Και το τρίτο ερώτημα είναι εάν θα αλλάξουμε; Και είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει και ότι μπορούμε να το κάνουμε», δηλώνει ο Αλ Γκορ σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «San Fransisco Chronicle».

To ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται στους αμερικανικούς κινηματογράφους από αυτή την εβδομάδα ενώ θα κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες μέσα στους επόμενους μήνες.