Ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Φειζά Λιλέσα, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα, ζήτησε άσυλο στη Βραζιλία

Ads

Ο Λιλέσα φέρεται να έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα στις βραζιλιάνικες αρχές, ενώ ως τελικός προορισμός του αναφέρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ήδη, όπως γράφουν βραζιλιάνικα μέσα, έχει εξασφαλίσει την άδεια για παραμονή περισσότερη των 70 ημερών στην Βραζιλία και συγκεντρώνει τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να υποβάλει αίτηση για άσυλο στο Αμερικανικό Προξενείο.

Ο Λιλέσα τερμάτισε δεύτερος στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και κατά τη διάρκεια του τερματισμού σταύρωσε τα χέρια του πάνω από το κεφάλι σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή της κυβέρνησης της Αιθιοπίας σε βάρος των Ορόμο, της μεγαλύτερης ενιαίας εθνότητας στην Αιθιοπία.

«Ηταν μια διαμαρτυρία, γιατί είμαι Ορόμο και Αιθιοπίας. Είμαστε σε καταστολή από την κυβέρνηση. Μας σκοτώνουν και μας φυλακίζουν, είμαστε ύποπτοι από το απλό γεγονός της ύπαρξης μας σαν Ορόμο. Έχω συγγενείς κρατούμενους και θα διαμαρτύρομαι για το λαό μου όπου κι αν πηγαίνω,» ανέφερε και πρόσθεσε:

Ads

«Στην Αιθιοπία, υπάρχουν 15 εκατομμύρια Ορόμο και η κυβέρνηση μάς υποχρεώνει να εγκαταλείψουμε τη γη μας, μας φυλακίζει, μας σκοτώνουν. Ζητώ, από εσάς τους δημοσιογράφους, να μιλήσετε για τη δημοκρατία που δεν υπάρχει στη χώρα μου, και πως τα οικονομικά συμφέροντα υποστηρίζουν την καταστολή των Ορόμο».

Μετά τη διαμαρτυρία του ο Φειζά Λιλέσα σημείωσε πως κινδυνεύει ακόμη και με θάνατο. «Αν γυρίσω πίσω, ξέρω ότι θα μπορούσαν να με φυλακίσουν ή ακόμα και να με σκοτώσουν, είναι κάτι που έχω συζητήσει με την οικογένειά μου. Αλλά εγώ εκπροσωπώ τους ανθρώπους μου και νομίζω ότι θα πρέπει να κάνω γνωστό το τι συμβαίνει σε μας. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στη χώρα μου, όπου τα πάντα είναι πολύ επικίνδυνα, και θα συνεχίσω να διαμαρτύρομαι για τους Ορόμο κρατούμενους, διότι αυτή είναι η γη μου», τόνισε.