Σε κλοιό μεγάλης πίεσης βρίσκεται η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας υπό τον Μισέλ Τέμερ καθώς ένα ντοκουμέντο που έρχεται στη δημοσιότητα αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις που έγιναν ώστε να αποπεμφθεί η εκλεγμένη πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Ads

Πρόκειται για μια ηχογραφημένη συνομιλία ενός στελέχους της κυβέρνησης Τέμερ που ακούγεται να καλεί σε «συμφωνία» για ανατροπή της προέδρου ώστε να περιοριστεί το σκάνδαλο της Petrobras, στο οποίο εμπλέκεται και ο ίδιος. 

Πρόκειται για τον Ρομέρο Ζούκα (στη φωτογραφία αριστερά), γερουσιαστή που είχε επιλεγεί από τον Τέμερ ως υπουργός Σχεδιασμού. Ο υπουργός παραιτήθηκε και ο Μισέλ Τέμερ πήρε αποστάσεις, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τις αντιδράσεις. 

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Folha de Sao Paolo η οποία δημοσίευσε τμηματικά το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Μισέλ Τέμερ με τον επικεφαλής της κρατικής Transpetro Σέρζιου Μασάντου τον Μάρτιο, όταν ακόμη η Ρουσέφ προσπαθούσε να ανατρέψει τα σχέδια αποπομπής της. 

Ads

Στο τηλεφώνημα, ο Ζούκα καλεί σε «συμφωνία» ώστε να «σταματήσει η αιμορραγία» που προκαλεί η έρευνα για το σκάνδαλο της Petrobras. Στόχος της συμφωνίας εκείνης θα έπρεπε να είναι «να σταματήσουν τα πάντα και να μπει ένα όριο». 

Αρχικά, ο υπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση ισχυριζόμενος πως τα λεγόμενά του είχαν ληφθεί «εκτός συμφραζομένων», και ότι απλώς εξέφραζε άποψη για την οικονομία. 

Όταν όμως δημοσιεύτηκε ολόκληρη η συνομιλία στην οποία δεν αναφέρει ούτε μία φορά την κατάσταση της οικονομίας, οι αντιδράσεις έγιναν ισχυρότερες και τελικά παραιτήθηκε. 

Η ίδια η Ρουσέφ υποστήριξε πως η ηχογράφηση «αποδεικνύει» πως η διαδικασία σε βάρος της είναι «πολιτικό πραξικόπημα» με στόχο να «μπει κάτω από το χαλί η υπόθεση Petrobras».